Metszéssel a növényeket alakítjuk, fiatalítjuk a virágzásukat elősegítjük, több és nagyobb virág képződik.

 

A metszés lényegében egyszerű eltávolítása valamely hajtásnak, ágnak vagy más növényi résznek, azonban sok mindent figyelembe kell venni. Mikor és miért metszünk. A különféle növényeket, különböző időpontokban és különféle módokon kell metszeni. Metszés idején (tavasszal) a növényen jól áttekinthetőek (lombhullatók) könnyen eldönthetjük, hogy hol állnak sűrűn az ágak és a vesszők, a konkurensek közül melyiket célszerű meghagyni. Az elöregedett, száraz és beteg részek jobban felismerhetőek.

Tavasszal metsszük a fagyérzékeny növényeket és a frissen telepített növényeket. A késő ősszel telepített fákat is ilyenkor metszük. A metszés legkedvezőbb ideje a rügyfakadást megelőző időszak. Ha ennél korábban metszünk, akkor a növényt fagykárosodás érheti. A kora tavaszi metszés idején figyelembe kell venni, hogy éjszaka még fagyok lehetnek, tehát a sebeknek az éjszakai fagyokig be kell gyógyulniuk. Ha nem gyógyulnak be a sebek, akkor fagyási sérülés éri az ágakat.

 

Metszés után fontos a tápanyag utánpótlása, mert a növények metszés következtében (levágott gallyak, ágak) elvesztik jelentős tápanyag raktározó részeiket (ágak, vesszők). A sebgyógyuláshoz is szükséges a megfelelő tápanyag utánpótlás. Ha, ez elmarad a növények nem megfelelően regenerálódnak, a sebek elfertőződnek, ami következtében a növények gyengülnekcsökken a növekedési és virágzási képességük. Végül tartós betegségek következtében a növények elpusztulhatnak.

Fontos! Metszés után a vágási felületeket sebkezelővel kell kezelni, a fertőzések (betegségek) megelőzése érdekében. A kezeletlen sebfelületek kiváló táptalaja a gombás betegségeknek és rovarfertőzéseknek.

Metszés után célszerű a lemosó permetezést elvégezni.

A lemosó permetezés célja, hogy a növények törzsén, vázágain, kéregrepedéseiben megtelepedett baktériumos és gombás spórák szaporító képleteit elpusztítsuk, és gyérítsük a kertevők (levéltetvek, pajzstetvek, molyok atkák stb.) áttelelő alakjait, ezzel megelőzzük a tavaszi elszaporodásukat.

 

Miért kell metszeni? Mert metszéssel:
 

  • gyorsabban fejlődnek a növények.                               
  • a növényeket formára alakíthatjuk.
  • fiatalítjuk a növényeket.
  • meghosszabbítjuk a növények életét.
  • serkentjük a virágzásukat.
  • nagyobb és szebb virágzat fejlődik.
  • nagyobb termést hoznak a növények.

 

Fontos tudni! A metszés nem csonkolás! Az elhanyagolt, megöregedett, túlságosan beteg, rosszul metszett vagy csonkolt fákat nem lehet utólagosan helyre hozni, sem pedig kellően megfiatalítani!