A növények egészségének szempontjából, az egyik legfontosabb tényező a talaj kémhatása, pH értéke. Ha ez nem megfelelő, akkor a növények nem megfelelően fejlődnek és könnyebben fertőzik meg a különféle kórokozók (gombák) és kártevők (rovarok).

Mit jelent a talaj pH értéke?

A talaj pH értéke arra utal, hogy milyen kémhatású a talaj (lúgos, savanyú vagy semleges). Minél magasabb ez az érték, annál lúgosabb (bázikus) a talaj, minél alacsonyabb ez az érték, annál savasabb a talaj kémhatása. A pH értékeket egy 0-14 közötti skálán mérjük. A 0 – 6,5 közötti érték a savanyú tartomány között van. A 6,5 – 7 közötti érték semleges kémhatású. A 7 – 14 közötti érték lúgos kémhatásút jelent.

Miért fontos a pH értéke?

A növények pH értékeinek igénye eltérő. Vannak olyan fajta növények, amelyek kifejezetten lúgos talajban érzik jól magukat. Vannak olyan fajta növények, amelyek semleges talajban fejlődnek a legjobban és vannak olyanok, amelyek lúgos talajt igényelnek.

Miért fontos a talaj pH értékének a mérése?

A pH érték fontos tényezője a növények egészséges fejlődése érdekében. A talaj pH értékének ismerete alapján kiválasztható, hogy melyek azok a növények, amelyek a legideálisabbak, az adott talajba.

A talaj pH értékét befolyásoló tényezők

A taj pH értékét az alábbi tényezők befolyásolják.

Talaj típus

Az olyan talajok, amelyeknek magas a kovatartalma vagy meszes, lúgosak.

Éghajlat és időjárás

A hőmérséklet, a páratartalom, a napsütés, a levegő szennyezettsége mind hatással vannak a talajra. A sok eső kimossa a talajban lévő tápanyagokat. Ennek következtében változik a talaj összetétele, például a kalcium-karbonát (mészkő) kimosódásával, savas kémhatás alakul ki.

A talajban bomló anyagokkal kapcsolatba kerülő víz pH értékcsökkenést okoz, mert a bomlás során szén-dioxid szabadul fel.

Szárazabb éghajlat, hosszabb szárazság esetén a talaj lúgosabbá válik, mert a talajban kevesebb kevés a víz, ami miatt az ásványok és sok koncentrációja magasabb, ezért a pH érték nő.

Növény fajok

Az adott területen őshonos növények is befolyásolják a talaj pH értékét. A lehulló levelek bomlása folyamán a pH érték növekszik.

Öntözővíz

Az öntözéshez használt víz is befolyásolja a talaj pH értékét, attól függően, hogy a víz savas vagy lúgos kémhatású. A csapvíz kémhatása klóros, vagyis savas (pH 5).

Tápanyagellátás

A talaj pH értékének optimális szinten tartása érdekében szintén fontos tényező a megfelelő tápanyag ellátottság. Különösen fontos tudni azt, hogy a műtrágyák használata esetén a talaj kémhatása változik, savas irányba. Ez negatívan befolyásolja az olyan növények egészségi állapotát, amelyek lúgos talajban érzik jól magukat. A savasodás következtében a lúgos talajt kedvelő növények először legyengülnek, fogékonnyá válnak a betegségekre, majd lassul a növekedésük, végül elpusztulnak.

A talaj pH értékének mérése

A talaj pH értékének mérésére, többféle lehetőség van. Ezek közül a legjobbak, legpontosabbak a műszeres mérések, amelyek különféle elvek alapján működnek.

A témához kapcsolódó hasznos olvasni való:

Tápanyagpótlás