A talaj pH értékének a javítására többféle módszer van.

Hogyan növelhetjük a talaj pH értékét?

A talaj pH értékének növelése könnyű feladat. A savanyú talajhoz egyszerűen meszet kell keverni. Ennek ellenére a talaj kémhatásának a növekedése hosszabb folyamat, mert idő kell ahhoz, hogy a mész megfelelőképpen módosítsa a savanyú talaj kémhatását.

A mész kijuttatására kétféle lehetőség van:

1. Ültetés előtt a talajba keverve.
2. Ültetés után a talajra szórva.

A talaj pH értékének a növeléséhez oltott meszet vagy por formájú (kalciumos, dolomitos vagy agro) meszet ajánlott használni. A kalciumos mész a növény nekrózis (szövet, sejt elhalás) meg előzében van fontos szerepe. Ezen kívül a virág vagy a termés nagyságára is pozitívan hat. Az agromész előnye, hogy magnéziumot is tartalmaz, aminek fontos szerepe van a levél klorózis (sárgulás) megelőzésében. A megfelelő mennyiségű magnézium biztosítja, hogy a növények levele egészségesebb, ellenállóbb legyen.

Mikor meszezzünk?

Talajjavítás estén, amikor a talaj pH értéke erőteljesen savas (pH 4,5 vagy ez alatti).

Mennyi meszet kell használni?

Ez a talaj savasságának mértékétől függ. Nehéz, agyagos talaj esetében 4 kg, vályog, homoktalajra 2 kg meszet juttassunk ki 100 négyzetméterenként.

Milyen időnként ajánlatos mésszel kezelni a talajt?

A talaj pH értékét rendszeresen (1-2 hónap) szükséges vizsgálni és az optimális értékre kell felhozni.

A talaj pH értékének csökkentése

Vannak olyan növények, amelyek kimondottan savanyú talajon fejlődnek a legjobban.

Hogyan csökkenthetjük a talaj pH értékét?

A talaj pH értékének a csökkentése szintén egyszerű feledat. Ezt különféle talajjavító anyagok kijuttatásával, bedolgozásával tudjuk megoldani, amelyek savas kémhatásúak. A talajjavító anyagokat elsősorban ültetés előtt kell kijuttatni, bedolgozni, majd folyamatosan pótolni kell őket a növények igényeinek megfelelően.

Talajjavító anyagok

A talajjavító anyagoknak, szerkezetük alapján három csoportja van:

1. Szerves, szálas.
2. Darabos, szemcsés, pellet, granulátum.
3. Bioaktív, szerves folyékony.

Az első csoportba tartozó talajjavító anyagokat főleg ültetés előtt, a talajba dolgozva ajánlott kijuttatni, mert ezek az anyagok nagymértékben növelik a talaj szerkezetét, lazábbá válik, amely ez által jobb levegő és vízelvezető képességű lesz.

A második csoportba tartozó talajjavító anyagokat ültetéskor a földbe keverve is ajánlott kijuttatni, illetve később tápanyagpótlás céljából a talajra szórva is alkalmazható.

A harmadik csoportba tartozó, bioaktív folyékony halmazállapotú tápanyagok elsősorban talajoltásra, beöntözésre használhatóak.