A talaj (föld) sokkal több, mint, azt sokan gondolják. Sokan azt gondolják, hogy csupán a növények rögzítését, kapaszkodását szolgálja.

A talaj egyik részét alapvetően a fagy, a harmat, a szél, a vízmozgások által felaprított kőzet részecskék alkotják. A különböző kőzet részecskékből, különféle talajtípusok alakulnak ki, attól függően, hogy milyen kőzetek alakultak át talajjá. Így jönnek létre a különböző talajtípusok, amelyek általában kevertek.

A talaj (föld) másik részét a szerves anyagok alkotják, növényi, állati maradványok. Fontos alkotó része a levegő és a víz. Az alkotóelemek talajközeggé, talajjá egyesülnek, amely élő szervezetek (mikroorganizmusok) milliárdjainak az élettere. A talajban hasznos gombák, algák, baktériumok és rovarok vannak, amelyek biztosítják az egészséges növényi fejlődés számára a megfelelő életteret.

A talajlakó élőlények teszik lehetővé, hogy a tápanyagok, a növények számára felvehetővé váljanak. Lazítják és levegőssé teszik a talajt. A föld egyik legfontosabb lakója a giliszta, amely üledéke rendkívül hasznos anyagokat, baktériumot, antibiotikumot, fehérjéket, enzimeket tartalmaz.

Éppen ezért a talajra figyelni kell, a műtrágyázást mellőzni kell, mert kártékony hatása van a talaj életre. A talajt szikesíti, a talajvízbe mosódva a vizeket szennyezi, a természetet szennyezi. A szervezetbe jutva egészség károsító. Sose használjunk műtrágyát, olyan kertben, ahol valamilyenféle táplálkozásra szánt növény van.

Mi a talaj, föld?

A talaj (föld) rendkívül összetett képződmény. Sokkal több, annál, mint, hogy csak a növények gyökerének kapaszkodását és támasztását szolgálja.

A talajok kémhatásuk szerint, savanyú, semleges és lúgos, vízház tartásuk szerint lehet előnyös vagy hátrányos, homokos, köves, kavicsos.

 

Talaj, (föld) rétegek

Három, egymástól elkülönülő réteg van, fel talaj, altalaj és alapkőzet. Ezek közül a növények szempontjából a fel talaj a legfontosabb. A növények a fel talajban gyökereznek, amely vastagsága 5 cm és 2 méter között váltakozik. A fel talaj réteg az elpusztult állatok és növények felbomlásából származó szerves anyagok. A termőtalaj, termőföld minősége különféle szerves anyagokkal (széna, szalma, komposzt, törköly gyapjúhulladék, fenyőkéreg, tőzeg, szerves trágya) jelentősen javítható.

Az altalaj tápanyagtartalma csekély, szerkezete befolyásolja a talaj vízelvezető képességét. Az alapkőzet többségében változatlanul fennmaradó sziklatömb, amelyet a felszíni természeti hatások nem befolyásolnak.

Talaj, (föld) fajták

Öt alapvető talaj típus van:

  1. Agyag
  2. Homok
  3. Mész
  4. Vályog
  5. Tőzeg

Az öt alapvető talaj, (föld) típust összehasonlítva elég különbözőnek tűnik. Ennek ellenére ezek nincsenek teljesen elkülönülve, hanem különböző típusok keverékéből állnak. A különféle talaj, föld típusoknak, különféle vízmegkötő és vízelvezető képessége van. Ezt öntözés és növények telepítése szempontjából is igen fontos tudni.

Kertépítés és kertgondozás szempontjából tudni kell, hogy az adott kertben milyen talaj, (föld) fajta van. A növényeket ennek ismeretében kell kiválasztani, beültetni és gondozni. Természetesen egy adott talajfajta többféleképpen javítható, illetve cserélhető, így már másfajta növényeket ültethetünk a kertbe.