Az egynyári növények, olyan növények, amelyeket minden évben újra kell vetnünk vagy ültetnünk, mert egy nyár alatt bontakozik ki szépségük, virágoznak, majd az első hidegekkel elpusztulnak.

Az egynyári növények nagyon változatosak, tarka színpompájukkal, formájukkal és illatokkal gazdagítják a kertet. Bizonyos fajtái talajtakarásra is megfelelő. Illatuknak köszönhetően hasznos rovarokat csalogatnak a kertbe, például beporzást végző méheket, és a levéltetveket pusztító lebegő, más néven zengő legyeket.

Egynyári növények ültetésével, megoldható az, hogy az újonnan ültetett fiatal cserjék között lévő területeket átmenetileg betöltsék, amíg a cserjék megfelelő méretüket elérik.

Egynyári növények kiválasztása

Nagyon sok féle, csodaszép egynyári növényfaj létezik, ezért a kiválasztásuk nehéznek tűnhet. A palettában megtalálható, például a pillangóvirág, záporvirág, szépecske, búzavirág, borzaskata, tengerparti fülesternye, kék vörösbegyvirág, kerti körömvirág…

Kiválasztáskor figyeljünk arra, hogy a növények megfeleljenek a kertünk talaj, és fényadottságainak. Sok egynyárinak megvan az az előnye, hogy egyszeri ültetés után újra és újra elveti magát. Különösen meglepő jelenség az új kerttulajdonosok számára az, amikor virágok fejlődnek, akkor is, ha senki nem ültette el őket. Ezek közé tartozik az egyik legszebb egynyári a kaliforniai mák, amely 30-40 cm magas bokraival, krémsárga, narancsszín és piros virágaival egész ágyakat, díszit egész októberig. Éppen ilyen önszaporító egynyári virág a porcsinrózsa vagy más néven kukacvirág, a körömvirág, a fehér és lilaszínű fogas tatárvirág, a fülesternye és a tátikák.

Az egynyári növények között vannak futó virágok is, amelyekkel néhány hét alatt befuttathatunk kerítéseket, falakat, térhatároló elemeket. Ilyen növény, például a szagos lednek, sarkantyúka, díszbab, kerti hajnalka, szárnyas feketeszem.

Egynyári növények ültetése

Az egynyári virágok között vannak napot és félárnyékot kedvelő fajták. Ennek figyelembevételével ültessük őket a nekik megfelelő helyre. Ültetéskor hagyjunk nekik elég a fejlődéshez. Az egynyári virágok talaja legyen tápanyagban gazdag, hogy megfelelőképpen tudjanak fejlődni.

Fagyérzékeny egynyári növények ültetése

A fagyérzékeny egynyáriak olyan virágok, amelyeket elő kell nevelni szobában vagy a fagyok elmúltával megvásárolhatunk faiskolákban, kertészetekben. Ha saját magunk akarjuk ültetni őket, akkor balkonládában vagy cserepekbe vetve ültethetjük őket. Ültetéskor az ültetőedényt töltsük fel jó minőségű földdel az edény peremétől 3-5 cm magasságik, ebbe szórjuk el a magokat, majd fedjük be a magokat 1-2 cm vastag földréteggel. Ültetés után tegyük az ültetőedényeket védett, napos meleg helyre, öntözzük be, majd szükség szerinti gyakorisággal rendszeresen öntözzük őket. A virágok csírázási ideőtől függően 10-12 nap alatt kelnek ki, majd miután kissé megnőttek, megerősödtek ültessük át őket nagyobb tőtávolságra. Így gondozzuk őket, majd a fagyveszély elmúltával helyezzük ki őket a szabadba napközben, éjszakára még vigyük őket védett helyre, majd néhány nap elmúltával végleges helyükre tehetjük, ültethetjük őket. Ha kiültetjük őket a kertbe, akkor megfelelő méretű lyukba ültessük őket, olyanba, amelyikbe lazán elférnek. Ha az ültető lyuk kicsi, akkor a növények nem tudnak fejlődni megfelelőképpen, mert  a begyökeresedésük ideje hosszabb ideig tart. Az ültetési mélysége az egynyári előnevelt növényeknek az eredeti ültetési magasság, ahogy az edényben voltak.

Fagytűrő egynyári növények ültetése

Ezeket a növényeket szintén megvásárolhatjuk faiskolákban, kertészetekben vagy saját magunk is ültethetjük őket. A fagytűrő növények ültetése egyszerű, mert mihelyt a talaj elég meleg és nem túl ízes, közvetlenül szabad földbe vethetjük a magjukat. Ültetéskor ügyeljünk arra, hogy hagyjunk nekik elég helyet a növekedésükhöz egymás között. A fagytűrő egynyáriak ültetési ideje, akkor van, amikor már a levegő hőmérséklete legalább 7 C-ra felmelegedett. Az ültetés módja megegyezik a fagyérzékeny növények ültetésével, annyi az eltérés, hogy az edénybe előnevelt növényeket a szabadba neveljük, majd mikor elérik a megfelelő magasságot és kellőképpen megerősödtek végleges helyükre ültetjük őket talajba, cserépbe, ládába vagy edénybe.

Egynyári növények szaporítása

Az egynyári növények szaporítása önvetéssel, magvetéssel vagy tőosztással történik.

Gondozás

Az egynyári virágokat ültessük jó minőségű földbe, vagy ha a kertbe ültetjük őket, akkor ültetés után szórjunk ki jó minőségű hosszú hatástartamú szerves tápanyagot.

Öntözés

Vetés után alaposan öntözzük be a földet, majd rendszeresen öntözzünk. Ügyeljünk arra, hogy a föld mindig megfelelően nedves legyen, hogy a magok csírázni, majd fejlődni tudjanak. Végleges helyre ültetésük után is gondoskodjunk a megfelelő vízellátásról. Ügyeljünk arra, hogy ne öntözzük túl őket és arra is, hogy a talaj vagy ültetőközeg ne száradjon ki teljesen.

Permetezés

Az egynyári növények bizonyos fajtái hűvös, csapadékos, párás időben érzékenyek a gombabetegségekre, például a szürkepenészre. Ennek megelőzése érdekében időjárástól függően megelőzés jelleggel permetezzük a növényeket.