A gyep a kert legvízigényesebb növénye. A hazai éves csapadék mennyiség legtöbbször nem elegendő ahhoz, hogy a gyep magas vízigényét biztosítsa. Éppen ezért különösen fontos megfelelőképpen gondoskodni arról, hogy a gyep az életben maradásához szükséges vizet megkapja.

A gyep öntözésének időszaka

A gyep öntözésének időszakát az időjárási körülmények befolyásolják. Az öntözés időszaka egybe esik a vegetációs időszakkal, ami évenként eltérő lehet. Van olyan év, hogy már Márciusban olyan meleg van, hogy öntözésre van szükség. Van olyan év, amikor csak Április közepétől van szükség, öntözésre. A vegetációs időszak vége is elég változatos lehet. Van olyan év, amikor Szeptember közepétől hűvösebb, csapadékosabb az időjárás. Van olyan év, amikor Októberben még elég meleg van ahhoz, hogy öntözésre van szükség.

A gyep öntözésének kezdő időpontját úgy tudjuk meghatározni, ha figyeljük az időjárást. Ha a nappali hőmérséklet 20 C vagy ennél magasabb, és száraz, akkor célszerű elkezdeni a gyep öntözését. Ebben az időszakban, még ritkábban kell öntözni, 2-3 naponta, később az hőmérséklet emelkedésével arányos gyakoribb öntözésre van szükség.

Mi határozza meg az öntözés időpontját, gyakoriságát és idejét?

A gyep öntözés időpontját, gyakoriságát és idejét több tényező befolyásolja:

Talajszerkezet

A talajszerkezet minősége az egyik legfontosabb tényező öntözés szempontjából. Öt alapvető talajtípus van, amely általában keverten, a különféle fajták keverékéből áll, de különálló ként is megtalálhatóak. Az öt talajtípus: agyak, homok, vályog, mész, tőzeg. Az egyes talajtípusok víztartó képessége különböző, ami meghatározza az öntözés mennyiségét és idejét.

Kert fekvése, tájolása

A kelet nyugati fekvésű kert vízigénye több mint az észak déli fekvésű kerté.

Évszakok

A gyep öntözés szempontjából másik fontos tényező az egyes hónapok csapadék mennyisége és átlaghőmérséklete, ami különböző. Ezért, az egyes hónapokban különböző mennyiségű vízre van szüksége a gyepnek. A tavaszi, őszi hónapokban ritkábban kell öntözni, nyáron gyakrabban.

Napos és árnyékos területek

A gyep napos területei, öntözés szempontjából több öntözővizet igényelnek, mint az árnyékos területek.

Sík, lejtős kert adottság

Sík területek öntözése egyszerűbb, a lejtős területek öntözésekor ügyelni kell arra, hogy öntözővíz ne folyjon le, hanem legyen ideje beszívódni a talajba, ezért a lejtős területeket naponta többször, kevesebb ideig öntözzük.

Szeles időszakok, területek

Szeles időszakokban a szélszárító hatása miatt több vízre van szüksége a növényeknek.

Mennyi vízre van szüksége a gyepnek?

Nyáron általánosságban egy négyzetméter gyep terület vízigénye legalább 20-40 liter hetente. A víz mennyisége a kert elhelyezkedésétől (napos, árnyékos, völgy, hegy) és tájolásától függően változik. A 20-40 liter víz körülbelül. 25-50 mm esővízzel egyenlő. Tavasszal és ősszel a gyep vízigénye hetente 10-20 liter négyzetméterenként, ami 12-25 mm esővíznek megfelelő mennyiség.

Hogyan lehet mérni a vízmennyiségét?

A vízmennyiség mérésére kétféle módszer van:

  1. Helyezzünk a gyep felületére széles nyílású üvegeket vagy cserép alátéteket egyenletes távolságokra egymástól az öntözés sugarán belül. Ezután állítsuk be az öntözőt 10 percre, miután megállt az öntözés, mérjük meg a víz mélységét az üvegekben vagy az alátétekben.
  2. Helyezzünk a gyep felületre mérőedényeket az első pontban megadott mód alapján, majd az öntözés vége után nézzük meg a mérőedény oldalán lévő értéket. A mérőedény használatakor gondoskodjunk az edény megfelelő rögzítéséről, a felborulás megelőzése érdekében.

Mikor és hogyan öntözzük a gyepet?

Az öntözés időpontjának a meghatározásához figyelembe kell venni a levegő hőmérsékletét is. Kora tavasszal, nyár végén, kora és késő ősszel az éjszakák hűvösebbek, a nappalok melegebbek. Ezen időszakokban, 2-3 naponta, egyszer reggel 7-8 óra körül ajánlott öntözni. Ebben az időtartományban azért célszerű öntözni, mert ezzel megelőzhetjük az éjszakai és hajnali hűvös következtében kialakuló gombabetegségek kialakulását.

Késő tavasszal, a nappalok egyre melegebbé válnak, ezért napsütötte területeken ajánlott az öntözés időpontját korábbi időpontra állítani, 4,5 vagy 6 órára. A nyári hónapokban, tartós meleg esetén a hőmérséklet késő este vagy kora hajnalban kezd el lehűlni. Ebben az időszakban az öntözőt ajánlott úgy beállítani, hogy a hűlés és hajnali melegedés között legyen, este 11 és reggel 5 óra. Öntözésre a legjobb időpont nyáron kánikulai időszakban este 11 és reggel 3 óra között van, azért mert ebben az időszakban hasznosul legjobban az öntöző víz. Ha az öntözés időpontja reggel 5-6 órakor kezdődik vagy fejeződik be, akkor az intenzív napsütés következtében az öntöző víz nagy része elpárolog, így könnyen vízhiányos lehet a gyep, ami száradási tüneteket okoz. Nyáron kánikulai időszakban már reggel fél 8-kor 30 C hőmérséklet van.

Ha a gyep bizonyos részei a kertben árnyékos részen van, akkor is célszerű figyelembe venni a feljebb leírt öntözési javaslatokat, azonban ügyelni kell arra, hogy az ilyen területeket lényegesen rövidebb ideig öntözzük a gyepet, máskülönben könnyen gombás betegségek vagy rohadás alakul ki.

Ha a gyep valamilyen adottság miatt elég árnyékos részen van a kertben, akkor az önözési időpont legmegfelelőbb ideje a hajnali órák.

Homokos, laza talajszerkezetű kertekben a gyep öntözését két részre osztva oldjuk meg, azért mert az említett talajok vízmegkötő képessége nagyon csekély.

Mennyi ideig öntözzünk?

Ez a feljebb leírt tényezőktől függ, a pontos időtatam meghatározásához megfigyelésre és kísérletezésre van szükség. Nyáron, amikor a gyepet naponta öntözzük, akkor van megfelelően öntözve, ha öntözés után a talaj 12-15 cm mélyen vizes és nap közben eléggé kiszárad a talaj felső része a következő öntözés időpontjáig.

Miért ne öntözzünk nap közben kánikulában?

Ennek két oka van:

  1. Igaz, hogy a gyepet nap közben, kánikulában is lehet öntözni, de ez elég értelmetlen, mert nap közben hatalmas a párolgási veszteség, ezért csak csekély mennyisége hasznosul a víznek. Nem mellesleg nem igazán gazdaságos, vízfogyasztás és költség szempontjából. Egy erős, megfelelő gyökérzettel rendelkező gyepnek, nap közben is ki kell bírnia víz nélkül a következő öntözési időpontig.
  2. Olyan területeken, ahol a gyep teraszosan van kialakítva a telek lejtése miatt úgy, hogy a teraszok közötti részen növények vannak beültetve, akkor ezen, növények levelei könnyen megéghetnek az öntözés miatt, abban az esetben, ha az alsóbb terasz a felső teraszról van öntözve.