A gyümölcsfák betegségeit a szabadban előforduló gombák és kártevők okozzák. Betegségek mindenütt felléphetnek függetlenül a termőhelyi viszonyoktól. A kórokozók és kártevők mindenhol előfordulhatnak. Fertőzés akkor alakul ki, ha a gyümölcsfák ellenálló képessége csökken. A gyümölcsfák ellenálló képességének csökkenését több tényező okozza: tápanyaghiány, túlzott öntözés, öntözéshiánya, talajszerkezet romlás, időjárási viszonyok (téli fagyok, nyári kánikula, tartós esőzés, párás idő, párás-meleg idő).

Ha megszüntetjük a betegséget okozó tényezőket, amelyekre, hatással lehetünk, akkor a gyümölcsfák egészsége újra helyre áll.

Őszi és tavaszi lemosó permetezéssel jelentősen csökkenthető a kártevők, kórokozók száma! Minél több kertben és közterületen lenne lemosó permetezés, annál kevesebb kártevő és kórokozó lenne!

Gyümölcsfák betegségei, kártevői

Csonthéjasok (cseresznye, meggy, őszibarack, kajszibarack, nektarin, szilva, ringló, mandula) moníliás rothadása

Tünetei: A virágok, a hajtások, a gallyak és a termések is fertőződhetnek. A virágok és a fiatal termések megbarnulnak, elszáradnak. A levelek, a hajtások és a gallyak elfonnyadnak és elszáradnak. A gallyak és a termések valamilyen sérülés esetén is fertőződhetnek. A sérüléseknél gyakran mézgafolyás indul be. A termések főleg érés idején fertőződnek. A termésen először barna foltok jelennek meg, amelyek puhák, majd ezek az egész termésen elterjednek. A fertőzés helyén megfigyelhető a gombásodás. A termések lehullanak, vagy mumifikálódva az ágakon maradnak. A termések sérülését repedés, jégverés, kártevők rágása okozhatja.

Védelem: Elsősorban megelőzés. A termőhelyek gondos megválasztása szellős, napos hely, megfelelő ültetési távolság, légmozgást elősegítő korona biztosítása, tápanyagellátás biztosítása (szerves). Fertőzés esetén a fertőzött ágak eltávolítása, permetszeres védelem a kórokozó és kártevők ellen.

A monília ellen először virágzáskor kell védekezni. A fertőzés kialakulásának kedvez az esős időjárás. A permetezést virágzás kezdetén és elvirágzáskor kell alkalmazni. A további védekezések az időjárástól és a fa egészségi állapotától függő.

 

 

Csonthéjasok (cseresznye, meggy, őszibarack, kajszibarack, nektarin, szilva, ringló, mandula) levéllyukacsosodása

Tünetei: Tavasszal a fiatal egy éves termőágakon rügyfakadás elmarad. A rügyek körül nekrotikus (mézgás) foltok jelennek meg. Az elhalt részeken gyantafolyás indul be, erőteljes fertőzés esetén az ágak elszáradnak. A kifejlett leveleken néhány mm átmérőjű sötétvörös foltok jelennek meg, amelyek elszáradnak és kiesnek. A terméseken enyhe besüppedő foltok és rágásszerű nyomok alakulnak ki. A súlyosabb fertőzés korai lombhullással jár, az éveken át ismétlődő fertőzés a fiatal fákat gyengíti, akár az elhalásukat is okozhatja.

Védelem: A fertőzött lehullott lomb és termések eltávolítása. Tavasszal gombaölő szeres permetezés, tápanyag (szerves) utánpótlás.

Őszibarack tafrinás levélfodrosodása

Tünetei: Főleg a levelek fertőződnek, de ez átterjedhet a hajtásra és a gyümölcsre is. A levelek kisebb, majd később nagyobb kidudorodás, világoszöld és piros színű jelenik meg. A fertőzött levelek elszáradnak és lehullanak. A sarjhajtások növekedése megáll, megdagad és bereped. Súlyos fertőzés esetén elhalnak. A terméseken pirosas színű foltok keletkeznek.

Védelem: Elsősorban megelőzés jellegű. A beteg növény többszöri permetezéssel gyógyítható! Fertőzés esetén a fertőzött levelek eltávolítása, permetezés és tápanyag utánpótlás.

Cseresznyelégy

Tünetei: A fehér lárvák a cseresznye kukacosodását okozzák. A termések a rágás helyén megpuhulnak, megbarnulnak és rohadnak.

Jelentősége:  A cseresznyelégy a cseresznye legfontosabb kártevője. Sokszor az összes termés fertőzött. Elsősorban az édes fajtákat támadja meg, a kései érésű fajták veszélyeztetettebbek.

Védelem: Rovarölő szeres permetezéssel.

Fekete cseresznye levéltetű

Tünetei: A fertőzött levelek csavarodnak, besodródnak, az így kialakult részek fészekként szolgálnak. Ez a cseresznye egyetlen tetű kártevője. A levéltetű a meggyet és a cseresznyét is megtámadja. A peték az ágak kéregrepedéseiben telelnek át.

Jelentőség: A tetvek nagy kárt okoznak, mind a fiatal, mind pedig az idősebb fák ágain is.

Védelem: Rovarölő szeres permetezéssel.

 

Zöld őszibarack levéltetű

Tünetei: A levelek erőteljesen besodródnak, tekerednek. A tünetek megtévesztően hasonlóak a tafrinás levélfodrosodáshoz.

Jelentősége: A hajtások növekedése erős fertőzés esetén leállhat és befolyásolja a termés minőségét és mennyiségét.

Védelem: Rovarölő szeres permetezéssel.

Almatermésűek (alma, körte, birs, naspolya) moníliás betegsége

Tünetek: A gombásodás főleg a terméseket támadja meg, ritkábban a fiatal hajtásokat és a virágzatot. A gyümölcsökön barna foltok jelennek meg, a termés megbarnul és megrothad. A fertőzött termések lehullanak vagy a fán marad, ahol mumifikálódik. A fertőzések sérülések nyomán fertőződnek (jégverés, kártevők okozta sérülés).

Jelentőség: A gomba az almát a körtét és a birset fertőzi.

Védelem: Megelőzés jellegű, gombaölő szerrel. A beteg növény állapotától függően, többszöri permetezéssel gyógyítható!

 

Almafa lisztharmat

Tünetei: Fehér lisztszerű bevonat a sarjhajtásokon, leveleken, virágokon és a fiatal terméseken. A levelek torzulnak.

Jelentőség: A lisztharmat nagy károkat okoz. A védelem hosszan tartó elhanyagolása esetén alakul ki a betegség. A termések kisebbek.

Védelem: Elsősorban preventív jelleggel. A beteg növény ismételt permetezéssel gyógyítható!

 

Alma ventúriás varasodása

Tünetei: A kórokozó a leveleket, a sarjhajtásokat, virágokat és a terméseket is megtámadja. A leveleken koromszerű foltok alakulnak ki. A terméseken különböző nagyságú és alakú foltok jelentkeznek.

Jelentőség: Főleg kora tavasszal a virágzás előtt, alatt és után. A fertőzött termések torzultak lesznek és csökken a tárolhatóságuk.

Megelőzés: A fertőzött levelek és termések eltávolítás és permetezés gombaölő szerrel.

  

Körte ventúriás varasodása

Tünetei: A gomba a virágokat, hajtásokat és a terméseket fertőzi. A levélzeten barnás fekete foltok jelentkeznek, amelyek különböző nagyságúak és alakúak. A súlyosan fertőzött levelek és termések lehullanak. Az idősebb gyümölcsök torzulnak és berepednek. A fertőzés az átterjed, sőt ágelhalást okozhat.

Jelentőség: A körte súlyos betegsége, amely befolyásolja a termés minőségét és mennyiségét. A megmaradt termések torzulnak és tárolhatóságuk csökken. A fertőzés a jövő évi termést is hátrányosan befolyásolja.

Védelem: Ugyanaz, mint az alma esetén.

Körterozsda

Gazdanövények: körte, borókák

Kórokozó: rozsdagomba

Tüneti leírás: Főként a körtefa levelén kifejlődő rozsdagomba. Erőteljes fertőzés esetén a levélnyélen és hajtásokon is megjelenhet. A gombaspóra különféle módokon (szél, fára mászó, fán lakó állatok) kerül a levélre, víz hatására fejlődésnek indul. A spórák a leveleken a narancssárga foltok megvastagodnak fénylő, nedves (nyálkás) sötétbarna, feketés színű képletekké válnak, amelyek kiemelkednek a levélből, A képletek szélén narancssárga szín megmarad a szélén piros színárnyalatú sáv látható.

A spórák a lehullott leveleken a talajon telelnek át és a boróka fertőzött ágain.

Hatása a növényre: A körtefa leveleinek esztétikai értéke csökken, a fertőzés előrehaladásával a levelek lehullanak.

A betegség megelőzése, orvoslása: Fertőzés észlelésekor permetezni kell. Megelőzésként a levelek kifejlődése után permetezni kell, rendszeresen a permetszer hatásának figyelembevételével. A lehullott fertőzött leveleket össze kell szedni. Az őszi, tavaszi lemosópermetezés hatására csökken az áttelelő spórák száma. Ha volt a földön lehullott fertőzött levél, a talajt is permetezni kell, apró levélmaradványokon is áttelel. Ha boróka van a körtefa közelében azt is permetezni kell.

Alma és körte tűzelhalása

Tünetei: A növény összes része fertőződhet. A lágy növényi részek sarjvesszők, virágok, levelek és a termések hervadnak és száradnak. A fertőzött sarjvesszők kampósan meghajlanak, megbarnulnak, elszáradnak, a termések a fán maradnak. Súlyos fertőzés esetén az ágak elhalását okozza, akár az egész fa elhalásához vezethet. A betegség főleg virágzás után és nyár végén jelentkezik.

Jelentősége: Karantén betegség, amely nagy károkat és a fa pusztulását okozza.

Védelem: Megelőzés jellegű, gombaölő szerekkel.

Füge rozsda

Gazdanövények: Különféle lomblevelű növények.

Tüneti leírás: A füge levelein megjelenő különböző alakú és méretű barna elszíneződések, amelyek belső része feketés is lehet. Sárguló levél köz.

Kártevő: Egy gomba faj.

Hatása a növényre: Esztétikai értékcsökkenés a levelek elszíneződése miatt, korai levélhullás. Erőteljes fertőzés esetén a terméseken is megjelenek a gombás foltok.

A betegség megelőzése, orvoslása: A füge meleg kedvelő növény, ezért lehetőleg napos, jól szellőző helyre ültessük. Megfelelő termőkörülmények biztosítása. A fertőzés megjelenésekor gombaölőszeres permetezéssel.

  

Füge ligeti levélmoly

Gazdanövény: Füge

Tünetek: Rágás (lyukacsos) nyomok a kifejlett levélzeten, levélszövedék. Apró, fekete, barna foltok a levélzeten.

Kórokozó: A ligeti levélmoly hernyója

Hatása a növényre: Esztétikai értékcsökkenés a szövedék és a rágás következtében.

Védekezés: Elsősorban megelőzés jellegű rovarölőszeres permetezés. Az első nemzedék nyáron, júliusban fejlődik ki, a második kora ősszel.