A gyümölcsfák betegségeit a szabadban előforduló gombák és kártevők okozzák. Betegségek mindenütt felléphetnek függetlenül a termőhelyi viszonyoktól. A kórokozók és kártevők mindenhol előfordulhatnak. Fertőzés akkor alakul ki, ha a gyümölcsfák ellenálló képessége csökken. A gyümölcsfák ellenálló képességének csökkenését több tényező okozza: tápanyaghiány, túlzott öntözés, öntözéshiánya, talajszerkezet romlás, időjárási viszonyok (téli fagyok, nyári kánikula, tartós esőzés, párás idő, párás-meleg idő).

Ha megszüntetjük a betegséget okozó tényezőket, amelyekre, hatással lehetünk, akkor a gyümölcsfák egészsége újra helyre áll.

Gyakori kórokozók és kártevők

Csonthéjasok moníliás rothadása

Tünetei: A virágok, a hajtások, a gallyak és a termések is fertőződhetnek. A virágok és a fiatal termések megbarnulnak, elszáradnak. A levelek, a hajtások és a gallyak elfonnyadnak és elszáradnak. A gallyak és a termések valamilyen sérülés esetén is fertőződhetnek. A sérüléseknél gyakran mézgafolyás indul be. A termések főleg érés idején fertőződnek. A termésen először barna foltok jelennek meg, amelyek puhák, majd ezek az egész termésen elterjednek. A fertőzés helyén megfigyelhető a gombásodás. A termések lehullanak, vagy mumifikálódva az ágakon maradnak. A termések sérülését repedés, jégverés, kártevők rágása okozhatja.

Védelem: Elsősorban megelőzés. A termőhelyek gondos megválasztása szellős, napos hely, megfelelő ültetési távolság, légmozgást elősegítő korona biztosítása, tápanyagellátás biztosítása (szerves). Fertőzés esetén a fertőzött ágak eltávolítása, permetszeres védelem a kórokozó és kártevők ellen.

A monília ellen először virágzáskor kell védekezni. A fertőzés kialakulásának kedvez az esős időjárás. A permetezést virágzás kezdetén és elvirágzáskor kell alkalmazni. A további védekezések az időjárástól és a fa egészségi állapotától függő.

 

  

Csonthéjasok levéllukasztó betegsége

Tünetei: Tavasszal a fiatal egy éves termőágakon rügyfakadás elmarad. A rügyek körül nekrotikus (mézgás) foltok jelennek meg. Az elhalt részeken gyantafolyás indul be, erőteljes fertőzés esetén az ágak elszáradnak. A kifejlett leveleken néhány mm átmérőjű sötétvörös foltok jelennek meg, amelyek elszáradnak és kiesnek. A terméseken enyhe besüppedő foltok és rágásszerű nyomok alakulnak ki. A súlyosabb fertőzés korai lombhullással jár, az éveken át ismétlődő fertőzés a fiatal fákat gyengíti, akár az elhalásukat is okozhatja.

Védelem: A fertőzött lehullott lomb és termések eltávolítása. Tavasszal gombaölő szeres permetezés, tápanyag (szerves) utánpótlás.

Őszibarack tafrinás levélfodrosodása

Tünetei: Főleg a levelek fertőződnek, de ez átterjedhet a hajtásra és a gyümölcsre is. A levelek kisebb, majd később nagyobb kidudorodás, világoszöld és piros színű jelenik meg. A fertőzött levelek elszáradnak és lehullanak. A sarjhajtások növekedése megáll, megdagad és bereped. Súlyos fertőzés esetén elhalnak. A terméseken pirosas színű foltok keletkeznek.

Védelem: Elsősorban megelőzés jellegű. A beteg növény többszöri permetezéssel gyógyítható! Fertőzés esetén a fertőzött levelek eltávolítása, permetezés és tápanyag utánpótlás.

Cseresznyelégy

Tünetei: A fehér lárvák a cseresznye kukacosodását okozzák. A termések a rágás helyén megpuhulnak, megbarnulnak és rohadnak.

Jelentősége:  A cseresznyelégy a cseresznye legfontosabb kártevője. Sokszor az összes termés fertőzött. Elsősorban az édes fajtákat támadja meg, a kései érésű fajták veszélyeztetettebbek.

Védelem: Rovarölő szeres permetezéssel.

Fekete cseresznye levéltetű

Tünetei: A fertőzött levelek csavarodnak, besodródnak, az így kialakult részek fészekként szolgálnak. Ez a cseresznye egyetlen tetű kártevője. A levéltetű a meggyet és a cseresznyét is megtámadja. A peték az ágak kéregrepedéseiben telelnek át.

Jelentőség: A tetvek nagy kárt okoznak, mind a fiatal, mind pedig az idősebb fák ágain is.

Védelem: Rovarölő szeres permetezéssel.

 

Zöld őszibarack levéltetű

Tünetei: A levelek erőteljesen besodródnak, tekerednek. A tünetek megtévesztően hasonlóak a tafrinás levélfodrosodáshoz.

Jelentősége: A hajtások növekedése erős fertőzés esetén leállhat és befolyásolja a termés minőségét és mennyiségét.

Védelem: Rovarölő szeres permetezéssel.

Almatermésűek moníliás betegsége

Tünetek: A gombásodás főleg a terméseket támadja meg, ritkábban a fiatal hajtásokat és a virágzatot. A gyümölcsökön barna foltok jelennek meg, a termés megbarnul és megrothad. A fertőzött termések lehullanak vagy a fán marad, ahol mumifikálódik. A fertőzések sérülések nyomán fertőződnek (jégverés, kártevők okozta sérülés).

Jelentőség: A gomba az almát a körtét és a birset fertőzi.

Védelem: Megelőzés jellegű, gombaölő szerrel. A beteg növény többszöri permetezéssel gyógyítható!

 

Almafa lisztharmat

Tünetei: Fehér lisztszerű bevonat a sarjhajtásokon, leveleken, virágokon és a fiatal terméseken. A levelek torzulnak.

Jelentőség: A lisztharmat nagy károkat okoz. A védelem hosszan tartó elhanyagolása esetén alakul ki a betegség. A termések kisebbek.

Védelem: Elsősorban preventív jelleggel. A beteg növény ismételt permetezéssel gyógyítható!

 

Alma ventúriás varasodása

Tünetei: A kórokozó a leveleket, a sarjhajtásokat, virágokat és a terméseket is megtámadja. A leveleken koromszerű foltok alakulnak ki. A terméseken különböző nagyságú és alakú foltok jelentkeznek.

Jelentőség: Főleg kora tavasszal a virágzás előtt, alatt és után. A fertőzött termések torzultak lesznek és csökken a tárolhatóságuk.

Megelőzés: A fertőzött levelek és termések eltávolítás és permetezés gombaölő szerrel.

  

Körte ventúriás varasodása

Tünetei: A gomba a virágokat, hajtásokat és a terméseket fertőzi. A levélzeten barnás fekete foltok jelentkeznek, amelyek különböző nagyságúak és alakúak. A súlyosan fertőzött levelek és termések lehullanak. Az idősebb gyümölcsök torzulnak és berepednek. A fertőzés az átterjed, sőt ágelhalást okozhat.

Jelentőség: A körte súlyos betegsége, amely befolyásolja a termés minőségét és mennyiségét. A megmaradt termések torzulnak és tárolhatóságuk csökken. A fertőzés a jövő évi termést is hátrányosan befolyásolja.

Védelem: Ugyanaz, mint az alma esetén.

Alma és körte tűzelhalása

Tünetei: A növény összes része fertőződhet. A lágy növényi részek sarjvesszők, virágok, levelek és a termések hervadnak és száradnak. A fertőzött sarjvesszők kampósan meghajlanak, megbarnulnak, elszáradnak, a termések a fán maradnak. Súlyos fertőzés esetén az ágak elhalását okozza, akár az egész fa elhalásához vezethet. A betegség főleg virágzás után és nyár végén jelentkezik.

Jelentősége: Karantén betegség, amely nagy károkat és a fa pusztulását okozza.

Védelem: Megelőzés jellegű, gombaölő szerekkel.

Füge gombás levélfoltosság

Gazdanövények: Különféle lomblevelű növények.

Tüneti leírás: A füge levelein megjelenő különböző alakú és méretű barna elszíneződések, amelyek belső része feketés is lehet. Sárguló levél köz.

Kártevő: Egy gomba faj.

Hatása a növényre: Esztétikai értékcsökkenés a levelek elszíneződése miatt, korai levélhullás. Erőteljes fertőzés esetén a terméseken is megjelenek a gombás foltok.

A betegség megelőzése, orvoslása: A füge meleg kedvelő növény, ezért lehetőleg napos, jól szellőző helyre ültessük. Megfelelő termőkörülmények biztosítása. A fertőzés megjelenésekor gombaölőszeres permetezéssel.

  

Füge ligeti levélmoly

Gazdanövény: Füge

Tünetek: Rágás (lyukacsos) nyomok a kifejlett levélzeten, levélszövedék. Apró, fekete, barna foltok a levélzeten.

Kórokozó: A ligeti levélmoly hernyója

Hatása a növényre: Esztétikai értékcsökkenés a szövedék és a rágás következtében.

Védekezés: Elsősorban megelőzés jellegű rovarölőszeres permetezés. Az első nemzedék nyáron, júliusban fejlődik ki, a második kora ősszel.