Mire figyeljünk növényvédőszer használatakor?

Növényvédőszer használat előtt figyelmesen olvassuk el a használati utasítást. Sose térjünk el ettől. A növényvédő szerek külön-külön vagy keverten is használhatóak. Ez esetben ismerni kell a keverhetőségüket.

Bizonyos növények eltérő módon reagálhatnak a permetszerekre. Ezért, ha még nem ismerjük egy bizonyos permetszer hatását egy bizonyos növényre, akkor kérdezzük meg egy szakembertől vagy végezzünk próbapermetezést az éríntett növény nem látható, kisebb felületén. Mind ezek mellet bizonyos dísznövények (pl. trombitafolyondár, lilaakác, japán juhar) érzékenyek lehetnek a tapadásfokozókra is, amelyek használata perzselést okozhat. Ezen növények permetezése estén kerülni kell az olyan permetszerek használatát, amelyekben gyárilag benne van a tapadásfokozó.

A növényvédő szerek csomagolásán feltüntetett információk értelmezése

Mit jelent az élelmezés egészségügyi várakozási idő?

Az élelmezésegészségügyi várakozási idő (rövidítve: é.v.i.), az az időtartam napokban kifejezve, amelynek az utolsó növényvédelmi kezelés befejezése és a szüret, illetve a termény fogyasztása között el kell telnie.

Például, ha az van megadva, hogy a növényvédő szer é.v.i.-je 28 nap, az azt jelenti, hogy permetezés után négy héttel lehet szüretelni, elfogyasztani a kezelt növény termését. Az é.v.i ugyanazon permetszer esetén eltérő is lehet, ami a csomagoláson van feltüntetve.

Mit jelent, a munkaegészségügyi várakozási idő?

A munkaegészségügyi várakozási idő (rövidítve: m.v.i.) az a napokban megadott időtartam, amelyen belül a kezelt területre, kertbe, csak az előírt védőfelszerelésben szabad belépni, illetve csak ennek eltelte után szabad a kezelt területen védőfelszerelés nélkül munkát végezni.

Például, ha az van megadva, hogy az m.v.i. 0 nap, akkor már permetezés után végezhetünk munkát a kezelt területen. Természetesen célszerű megvárni a permetszer felszívódását, megszáradását, annak érdekében, hogy ne érintkezzen a bőrrel. A növényvédőszer felszívódásának, megszáradásának ideje időjárástól függő, melegben gyorsabb, hűvös időben lassabb.

Az m.v.i. alatt terhes nők, gyerekek még rövid ideig se tartózkodjanak az érintett területen!

Hogyan kategorizálják a növényvédő szereket?

A növényvédő szerek három kategóriába vannak sorolva.

I. A piros besorolású készítmények (I. kat.) csak vészhelyzetben, nagy kárt okozó fertőzések elkerülésére használhatóak. Ezeket csak a megyei növényegészségügyi és talajvédelmi szolgálatok által kiadott engedélyekkel lehet megvásárolni és felhasználni. Az ilyen szerek használatához megfelelő képesítés és engedély szükséges.

II. A sárga besorolású készítmények (II. kat.) a vonatkozó FVM rendelkezések értelmében engedéllyel és növényvédelmi vizsgával vásárolhatók meg és használhatók fel.

III. A zöld besorolású készítmények (III. kat.) önmagukban vagy kombinációkban alkalmazva korlátozás nélkül használhatók és a szakkereskedelemben megvásárolhatók.

A növényvédő szer csomagolásán a növényvédő szer neve után különféle betűjelzés van feltüntetve.

Mit jelent a növényvédőszer neve után megadott betűjel?

A növényvédő szerek különböző formában (por, granulátum, folyadék, emulzió) jelennek meg attól függően, hogy milyen segédanyagok jelenlétében fejtik ki az optimális hatást. A szerformát a gyártó cégek a márkanév után illesztett nagybetűvel rövidítve jelzik, ami a csomagolóanyagon olvasható módon van feltüntetve.

Fontosabb növényvédőszer formák:

E, EC,EW, L,LC = vízzel emulziót képező folyékony koncentrátum
WP, W, Sp. = vízzel nedvesíthető, por alakú permetezőszer
F, FL WSC = vízoldható, folyékony készítmény
FW = vízzel készített törzs-szuszpenzió
D = csak porozásra használható szer
G = granulátum közvetlen kiszórásra
DF, DG, WG = permetlékészítésre alkalmas, vízben oldódó granulátum

A növényvédő szereken feltüntetett egyéb információk, felhasználás, adatok, jelzések egyértelműen, érthetően vannak feltüntetve.