Hagymás, gumós növények ültetése

Ősszel elültetjük a hagymás, gumós növényeket, amelyek tavasszal virágoznak. A növényeket megfelelő helyre kell ültetni, hogy virágozzanak. A hagymákat, gumókat megfelelő távolságra és mélységre kell ültetni.

Egy kis kreativitással alakzatban is ültethetjük a hagymákat, gumókat, így tavasszal geometrikus mintában fognak virágozni.

Hagymás, gumós növényeket cserépbe is ültethetünk, helyezzük el ezeket a házba. A házban megfelelően (napos, meleg) elhelyezett hagymás, gumós növényekből, ültetési időtől (hónap), és gondozásuktól (rendszeres öntözés) függően, karácsonyra vagy az év első heteiben már virágzó növényünk lehet.

Sövénynyírás, visszavágás

A sövényeket vágjuk vissza, amennyiben még nem történt meg. A sövények túlzott nyírását lehetőleg kerüljük, mert ezáltal hiányossá válik a lombozat. Visszavágásnál ügyeljünk arra, hogy csak mértékkel, a növényfajta figyelembe vételével végezzük ezt a munkát.

Metszés, visszavágás

Ősszel kerüljük a metszést, mert egy korai fagy károsíthatja a metszett növények ágait (elfagyás, vissza fagyás). Kivéve a diófákat, ezek metszését, áglevágását ilyenkor lombhulláskor végezzük. Ügyeljünk arra, hogy éjszaka ne legyen fagy a metszés, áglevágást követően. A vágási felületeket, alaposan kenjük be sebkezelővel.

Külön ügyeljünk a rózsákra, ősszel semmiképp se metsszük őket, két okból. Ha kora ősszel metsszük őket, akkor újra hajthatnak, egy hirtelen fagy miatt pedig a fiatal hajtások elfagyhatnak. Az őszi metszés miatt keletkezett seben keresztül visszafagyhat az ág egy váratlan éjszakai fagy miatt.

A kora tavasszal, tavasszal virágzó cserjéket, bokrokat lehetőleg ősszel ne vágjuk vissza, mert emiatt a virágzásuk csökkenhet (kevesebb virág).

Permetezés

Ősszel az örökzöldeket célszerű permetezni, mert a hűvös csapadékos időben könnyen kialakulnak gombás betegségek. Az örökzöldek betegségeiről, az Örökzöldek, fenyők, tuják betegségei és kártevői részben olvashatsz.

Lombseprés

Ősszel célszerű a lombseprést is elvégezni, négy okból:

  1. A lehullott falevél nem túl kellemes látvány a díszkertben.
  2. A lehullott levelek, a kórokozók és kártevők téli melegágya.
  3. A lehullott falevelek eltakarják a növényeket. Ez főként a gyepben okoz problémát. Erről az Őszi teendők a díszkertben első részben írtunk.
  4. Tavasszal elég sok munka van a kertben, ezért ha ősszel elvégezzük a lombseprést, tavasszal kevesebb lesz a munkánk.

A lombseprést ajánlott folyamatosan, hetente legalább egyszer megcsinálni, így elkerülhető az, hogy egyszerre keljen az összes levelet összegyűjteni.

Késő őszi teendők

Az időjárás hidegebbre fordulásával, ha a nappali hőmérséklet tartósan alacsony 10-15 C vagy ha éjszakára fagy várható, gondoskodni kell a cserepes, fagyérzékeny növények téliesítéséről. A cserepes fagyérzékeny növényeket tegyük hűvös 5-10 C hőmérsékletű, enyhén párás helyre. Lehetőség szerint olyan helyre tegyük a növényeket, ahol télen egy kis fény is éri őket, ennek hiányában, időzítő kapcsoló segítségével gondoskodjunk arról, hogy legyen némi mesterséges fényük a téli hónapokra. Ennek hiányában a növények a sötét helyen részben erőteljesen legyengülnek, elpusztulhatnak. Télen rendszeresen szellőztessük a helységet, ahol a növények vannak. Időnként (2-3 hetente) öntözzük őket, sose hagyjuk hosszabb ideig teljesen szárazon a földjüket.

Ügyeljünk arra, hogy a növényeket semmiképpen se öntözzük túl.

Az örökzöld cserepes növényeket ássuk be a földbe, megelőzve, hogy egy tartós, erős hideg téli fagy miatt a gyökérzet ne károsodjon. A cserép földbeásásával elkerülhető az is, hogy egy nyirkos, enyhülés után bekövetkező erős fagy ne okozzon kárt a cserépen (repedés, szétfagyás). AZ örökzöld cserepes növényeket a fagy ellen, téli takaró szövettel, pl. juta, kókusz, buborékos fólia.

Az öntözőrendszert téliesítsük, ne csak vízleeresztéssel, fújassuk ki a csőhálózatot. A kerti csapot, csapokat víztelenítsük.

Az első fagyok, havazás előtt a fagyérzékeny növények tövét takarjuk, illetve burkoljuk be megfelelő fagyelleni védő anyaggal. Az oszlopos illetve a széles kiterjedésű örökzöldeket kössük össze, nehogy havazáskor a hó súlyától szétnyomódjanak.

Őszi teendők a kertben 1. rész