A rózsa közkedvelt növény, a legtöbb kertben megtalálható. A legtöbb faj Ázsiában őshonos. Több mint háromszáz faj és több ezer fajta van. A rózsák növekedésük alapján lehet mini, bokor, magas törzsű, futó, csüngő vagy talajtakaró. A rózsa virágja alapján lehet mini, kicsi, közepes vagy nagy. A rózsa színe változatos.

A nemes vagy más néven tearózsák ritkább tüskéivel, egyenkénti nagy virágaikkal, és hosszú virágzási idejükkel tűnnek ki. Ezek a fajták különösen alkalmasak bokorként, magas törzsű rózsaként vagy vágott virágként.

A polianta típusú rózsák erőteljes növekedésű fajták, amelyek bokrain számtalan kisebb virág van, ernyős csoportokba rendeződve. A polianta rózsák időjárástól függően májustól, júniustól, késő őszig virágoznak.

A floribunda rózsák a két előző fajta közé sorolhatók.

Kiválasztásuk és vásárlásuk

A megfelelő típus és fajta kiválasztását a rendelkezésre álló hely, és az ízlésünk befolyásolja. Kiválasztáskor ügyeljünk arra, hogy szép formájú, teljesen egészséges növényeket válaszunk.

Ültetés

A szabad gyökerű rózsa ültetésére a legjobb időpont ősz vagy a kora tavasz. Konténeres rózsát a fagyos időszak kivételével bármikor ültethetünk. Ha nyáron, nagy melegben ültetjük őket, akkor gondoskodni kell, a megfelelő vízellátásról. A rózsát a legtöbb növénnyel ellentétben kissé mélyebbre kell ültetni, mint ahogy a faiskolában volt. A szabad gyökerű rózsa törzsén látható az eredeti ültetési mélység, ehhez képest 2,5 cm-rel mélyebre kell ültetni. A konténeres rózsát úgy kell ültetni, hogy a földlabda 2,5 cm-rel mélyebbre kerüljön az ültetőgödörben.

Ültetés távolság

A magas törzsű és futó rózsákat ültethetjük szoliterként vagy sorba. Az ideális ültetési távolság tea rózsánál 120-150 cm. Futó rózsáknál 200-300 cm. Park rózsák esetén: 60 cm. Így metszés szempontjából elég hely áll a rendelkezésünkre, arra, hogy a rózsákat kifejlett korukban is körbe tudjuk járni.

Ültetés módja

Az ültetés módja a rózsák éppen aktuális (virágzás előtt, után) állapotától függ. Ültetéskor csak a száraz, rosszul álló ágakat távolítsuk el, 2-3 héttel később, begyökeresedés után metsszük őket vissza. Ha ültetés előtt metsszük őket vissza, akkor sok tápanyagot és nedvességet vesztenének, ami miatt megnehezedne a begyökeresedés. Nyáron, nagy melegben különösen fontos, hogy ne metsszük vissza az új ültetésű rózsákat. Visszametszés esetén könnyen kiszáradhatnak. Begyökeresedés után viszont bátran metsszük meg a rózsát, annak érdekében, hogy jobban bokrosodjon. Szabad gyökerű rózsa ültetésekor vágjuk le vagy vágjuk vissza a sérült gyökereket. Az ültető gödörbe helyezéskor ügyeljünk arra, hogy a gyökerek ne sérüljenek meg.

Ültetőgödör

  1. Rózsa ültetéskor a rózsa gyökerének, föld labdájának méretének megfelelő gödröt ássunk. A gödör nagysága és mélysége legyen 2-3-szor akkora, mint a rózsa gyökere vagy föld labdája.
  2. A gödör alját lazítsuk fel, a kiásott földet porítsuk, törjük össze, ha darabos, hogy finom, porhanyós, laza legyen. A kiásott földbe keverjünk bele szerves, rostos tápanyagot, majd szórjunk ebből a keverékből a gödörbe annyit, amennyi körülbelül 8-10 cm réteget képez egyenletesen a gödör alján.
  3. Ha a talajban valamilyen kártevő található, azt távolítsuk el, a földet fertőtlenítsük.
  4. A rózsát vegyük ki a konténerből, vagy távolítsuk el a csomagolást óvatosan a földlabdáról, úgy hogy a gyökérzet ne sérüljön. Vizsgáljuk meg a gyökérzetet, a sérült gyökereket vágjuk vissza ép részig.
  5. Helyezzük a növényt az ültetőgödörbe, lehetőleg arányosan, középen legyen a gödörbe.
  6. Töltsük fel a gödröt félig a szerves tápanyaggal dúsított keverékkel, enyhén tapossuk be a földet, majd öntözzük be. Miután a víz beszivárgott a földbe, az egész gödröt töltsük fel földdel, majd ismét tapossuk meg óvatosan.
  7. Öntözzük be a talajt jó alaposan, úgy hogy iszapos legyen.
  8. Szelesebb kertekben üssünk le karót a magastörzsű rózsa mellé.
  9. Szórjunk a rózsa köré a földre, hosszú hatás tartamú, lassan lebomló szerves tápanyagot.
  10. Szórjunk ki mulcsot a fenyő köré 6-8 cm vastagon, így csökkentjük a vízveszteséget és a gyomosodást is nagymértékben megelőzzük.

Ültetés után a rózsát legalább 3 hétig folyamatosan öntözzük, naponta, rendszeresen. Ezután elég ritkábban is öntözni az időjárási körülmények figyelembe vételével. Szárazabb őszi, tavaszi, fagymentes téli napokon is öntözzük őket. Nyáron, nagy melegben minden növény víz igénye megnövekszik a rózsáké is, ebben az időszakban még fontosabb az öntözés. Ősszel töltsük fel a fiatal rózsák tövét földdel, ami védi őket a fagytól.

Gondozás

Ha szeretnénk, hogy a rózsa egész évben gyönyörű és egészséges legyen, gondoskodnunk kell róla folyamatosan. A rendszeres gondozás magába foglalja a rendszeres öntözést, gyakori tápanyag-utánpótlást, tavaszi és őszi metszést, az elnyílt virágok levágását, a permetezést.

Talaj igény, tápanyag igény

Talajjal szemben nagyon toleráns, nem kedveli a pangó vizet, viszont igényli a bőséges tápanyag-utánpótlást. Rendszeres tápanyag ellátás és öntözés mellett még homokos talajban is szépen díszít.
A rózsák hosszú életűek, ezért bőségesen el kell látnunk őket szerves anyaggal. A tápanyag-utánpótlásnak folyamatosnak kell lennie, ezért minden elvirágzás utáni metszést követően adjunk nekik tápanyagot.

Fényigény

A rózsa kifejezetten fény igényes, nap igényes növény, olyan helyre ültessük, ahol naponta legalább 5-6 óra napfényt kap. Megfelelően napos helyen nap közben kellőképpen felszárad a reggeli harmat, amely

Öntözés

Figyelni kell arra, hogy ültetés után a talaj ne száradjon ki. Különösen ügyelni kell erre főként meleg száraz időszakok esetén. Nem megfelelő öntözés esetén a hajtások nem tudnak kellőképpen fejlődni, így a rózsa virágzása is gyengébb lesz. Őszi ültetéskor az első fagyokig rendszeresen öntözzük. Enyhébb, csapadék hiányos teleken, fagymentes napokon is öntözzük őket.

Metszés

A rózsák metszése időjárási körülménytől függő, ha az időjárás várhatólag tavasziassá változik, akkor kezdhetjük a metszést. Ha éjszakára még talaj menti fagy várható, akkor figyeljünk arra, hogy a friss vágásoknak legyen idejük még begyógyulniuk estig.

A rózsák metszése fajtától függő, ezt kell figyelembe venni. Metszéskor távolítsuk el a száraz vagy rosszul növő hajtásokat. Időnként, hajtástól függően fiatalítsuk meg a rózsákat, az öregebb hajtásokat cseréljük fiatalabbakra. Ügyeljünk arra, hogy szép formát alakítsuk ki.

Elvirágzás után a rózsák újból virágozhatnak, ha eltávolítjuk az elhervadt virágokat.

Permetezés

A rózsának, csakúgy, mint a legtöbb növénynek lehetnek betegségei. A betegség kialakulását befolyásoló tényezők az időjárás és a növény ellenálló képessége. Az időjárási körülményeket nem befolyásolhatjuk. Az ellenálló képességet megfelelő gondozással növelhetjük.

A témához kapcsolódó hasznos olvasni való:

Rózsa betegségei és kártevői