NaturGarden Kertgondozás és Kertfenntartás
Budapest és környékén
H-Szo 8:00-17:00-ig

A kertgondozás fontos feladata a metszés, mind a gyümölcsféléknél, mind pedig a dísznövényeknél.

Metszéssel a növényeket alakítjuk, fiatalítjuk a virágzásukat elősegítjük, több és nagyobb virág képződik.

A metszés lényegében egyszerű eltávolítása valamely hajtásnak, ágnak vagy más növényi résznek, azonban sok mindent figyelembe kell venni. Mikor és miért metszünk. A különféle növényeket, különböző időpontokban és különféle módokon kell metszeni. Metszés idején (tavasszal) a növényen jól áttekinthetőek (lombhullatók) könnyen eldönthetjük, hogy hol állnak sűrűn az ágak és a vesszők, a konkurensek közül melyiket célszerű meghagyni. Az elöregedett, száraz és beteg részek jobban felismerhetőek.

Tavasszal metsszük a fagyérzékeny növényeket és a frissen telepített növényeket. A késő ősszel telepített fákat is ilyenkor metszük. A metszés legkedvezőbb ideje a rügyfakadást megelőző időszak. Ha ennél korábban metszünk, akkor a növényt fagykárosodás érheti. A kora tavaszi metszés idején figyelembe kell venni, hogy éjszaka még fagyok lehetnek, tehát a sebeknek az éjszakai fagyokig be kell gyógyulniuk. Ha nem gyógyulnak be a sebek, akkor fagyási sérülés éri az ágakat.

Metszés után fontos a tápanyag utánpótlása, mert a növények metszés következtében (levágott gallyak, ágak) elvesztik jelentős tápanyag raktározó részeiket (ágak, vesszők). A sebgyógyuláshoz is szükséges a megfelelő tápanyag utánpótlás. Ha, ez elmarad a növények nem megfelelően regenerálódnak, a sebek elfertőződnek, ami következtében a növények gyengülnekcsökken a növekedési és virágzási képességük. Végül tartós betegségek következtében a növények elpusztulhatnak.

Fontos! Metszés után a vágási felületeket sebkezelővel kell kezelni, a fertőzések (betegségek) megelőzése érdekében. A kezeletlen sebfelületek kiváló táptalaja a gombás betegségeknek és rovarfertőzéseknek.

Theme Image

Metszés után célszerű a lemosó permetezéselvégezni.

A lemosó permetezés célja, hogy a növények törzsén, vázágain, kéregrepedéseiben megtelepedett baktériumos és gombás spórák szaporító képleteit elpusztítsuk, és gyérítsük a kertevők (levéltetvek, pajzstetvek, molyok atkák stb.) áttelelő alakjait, ezzel megelőzzük a tavaszi elszaporodásukat.

Miért kell metszeni? Mert metszéssel:

 gyorsabban fejlődnek a növények.

 a növényeket formára alakíthatjuk.

 fiatalítjuk a növényeket.

Szolgáltatásunk felkeltette érdeklődésed?
Kérj árajánlatot most!