A szürke, téli kertet hangulatossá tehetjük télen virágzó növényekkel, amelyek szint és életet visznek a szinte élettelen kertbe. Ilyen növények látványától a hangulatunk is jobbá válik. Télen virágzó kerti növények, amelyek feldobják a kert téli szürke hangulatát:

 

Téli jázmin

A téli jázmin egy korán virágzó díszcserje. Sárga virágai már decemberben üde színfoltot ad az alvó kertnek

Alak: Szétterülő ágú, csüngő alakú, sűrű ágrendszerű cserje, mely vesszői könnyen meggyökeresednek. Összetett, apró levelei sötétzöldek.

Virág: Virágai aranysárgák, illatosak, amelyek télen, akár hóban nyílnak és áprilisig virágoznak az ágak teljes hosszán.

Virágzási idő: A téli jázmin enyhébb telek esetén január közepétől, áprilisig tart. Az időszak közben fellépő fagy esetén elfagyott virágok helyett új virágokat fejleszt.

Talajigény: Laza szerkezetű, jó vízáteresztő képességű, tápanyagban gazdag, talaj ideális számára.

Fényigény: Fényigényű növény, kisé árnyékosabb helyeket is elviseli.

Vízigény: Közepes vízigényű növény, a rendszeres öntözés hatására intenzívebben nő.

Gondozása: Virágait az előző évi vesszőkön hozza, így metszését az elvirágzást követő időszakban végezzük el. Ha nem szeretnénk, hogy nagy teret hódítson, akkor a talajra leérő ágait csípjük vissza vagy nyírjuk meg sövénynyíróval, így nem gyökeresednek meg. Pergolára, támrendszerre futtatva, akár 1,5-2 méteres magasságot is elérhet.

Szaporítás: Dugványozással, bujtással. tőosztással. Az erőteljes növekedés miatt évente csak egyszer, ősszel szórjunk ki hosszú hatástartamú, szerves tápanyagot a téli jázmin köré.

 

Fekete hunyor, karácsonyi rózsa 

A hunyor téli virágzásával hangulatosabbá teszi a téli kopár kertet. A hunyor gondozása egyszerű és évről évre újra és újra virágzik.

Alak: Bokrosodó, erős gyöktörzsű évelő növény, kb. 20-30 cm magas. Nevét fekete gyöktörzséről kapta.

Virág: Nagyón jól tűri a hideget, ezért már decemberben is hozhat virágokat. Virágai kinyílva fehérek, amelyek idővel rózsaszínűvé színeződik.

Virágzási idő: A fekete hunyor enyhébb telek esetén már januártól virágozhat. A virágzás áprilisig is eltarthat.

Levél: A levelek tenyeresen összetettek, mélyen szeldeltek, mélyzöldek vagy világoszöld színűek.

Fényigény: Félárnyékban telepszik meg legjobban, ahol jól érzi magát és gyorsan szaporodik, bokrosodik.

Talajigény: Toleráns, de lazaszerkezetű jó vízáteresztő képességű, tápanyagban gazdag, talajban jobban fejlődik.

Vízigény: Közepes vízigényű növény, a rendszeres öntözés hatására intenzívebben nő.

Gondozása: Virágzás után az elnyílt virágokat távolítsuk el. Rendszeresen, tavasszal és ősszel szórjunk a hunyor köré szerves, hosszú hatástartamú szerves tápanyagot.

Szaporítás: Tőosztással

 

Árvácska

Az ősszel ültetett árvácska átvészeli a fagyokat és a tavaszi enyhülés hatására újra virágzik

Alak: Gyors növekedésű, dekoratív színekben pompázó kistermetű, 10-25 cm magas, népszerű balkon vagy kerti növény.

Virág: Többféle színű. Az árvácska enyhébb teleken is virágozhat.

Virágzási idő: Enyhébb telek esetén egész télen át, április végéig.

Fényigény: Az árvácska egy félárnyékos, enyhén napos helyen rendkívül jól érzi magát, amit rengeteg színes virággal hálál meg.

Talajigény: Laza, tápanyagokban gazdag és vízáteresztő talajt kedveli.

Vízigény: Az árvácska strapabíró, kevés gondozást igénylő növény. Ennek ellenére a túlöntözést nehezen viseli el, ugyanis a gyökerei elrohadhatnak, illetve a levelein kialakulhat a levélfoltosság, amely egy gombabetegség. Öntözésre legjobb a lágy víz

Gondozása: Kevés gondozást igényel, részben, ezért kedvelt. A hosszantartó virágzás érdekében, távolítsuk el az elhervadt növényi részeket és az elnyílt virágokat. Tavasszal és ősszel szórjunk ki hosszantartó szerves tápanyagot az árvácska köré.

Szaporítás: Magvetéssel.

 

Hanga vagy alpesi erika

Az Alpesi hanga vagy erika egy 20-30 cm magas, örökzöld évelő törpecserje, amely téli virágzásával hangulatot ad a kertnek.

Alak: A Hanga vagy alpesi erika alacsony termetű, örökzöld törpecserje. Az erika párnát alkot, ideális körülmények között kúszni is képes.

Levél: Hosszúkás, apró.

Virág: A vékony ágacskái barna színűek, amelyeken a virágok sorakoznak. A virágok színe piros, rózsaszín és fehér árnyalatúak. A virágzás már télen elkezdődik, amely áprilisig is letarthat.

Virágzási idő: A hanga vagy erika, ősztől, tavaszig virágzik.

Fényigény: Az alpesi erika fényigényes növény, azonban időszakosan árnyékos helyeket is elviseli.

Talajigény: Toleráns, enyhén semleges, enyhén lúgos talajokban is szépen fejlődik. Az erősen kötött, agyagos talaj nem kedvező számára. Ha a kert talaja erősen agyagos, kötött, akkor lazítsuk a talajt érett komposzt, perlit vagy tőzeg hozzáadásával.

Vízigény: A rendszeres öntözés a telepítés évében kiemelkedően fontos, csakúgy, mint bármely növénynek. A rá következő évtől rendszeres mérsékelten öntözzük.

Gondozása: Elvirágzás után nyírjuk meg. Rendszeresen, tavasszal és ősszel szórjunk ki a növény köré hosszúhatástartamú szerves tápanyagot.

Szaporítás: Tőosztással.

 

Japán Dérbabér

Japán dérbabér vagy japán díszbabér árnyéktűrő örökzöld cserje, amely fényes, élénk zöld leveleivel egész évben a kert vagy a balkon dísze lehet. A dérbabér, sűrű ágrendszerű, kerekded formájú kompakt örökzöld cserje. Gondozása egyszerű, skarlátpiros vagy kárminvörös bogyói késő ősztől, egész télen át díszítenek.

Alak: Lomblevelű, sűrű ágrendszerű, kerekded formájú örökzöld törpecserje, levelei, fényesek, 10-12 cm hosszúak, illatosak. Egy kifejlett növény magassága 1-1,5 m-t is elérheti.

Virág: Eleinte rózsaszínűek, kinyílva fehérek kis tömött bugákat alkotnak. A virágok kb. 8 cm-esek felálló fürtben nyílnak. A virágok bogyókká alakulnak, amelyek ősztől egész télen át díszítenek.

A legjobban elterjedt fajta a (Skimmia japonica Rubella) nem hoz termést, ezt a gyönyörű virágáért tartják.

Virágzási idő: A japán dérbabér április és május között virágzik. Télen a fejlődő virágai adnak díszt.

Fényigény: Árnyékos, félárnyékos.

Talajigény: Savanyú, laza, szervesanyag tartalmú.

Vízigény: A nedves, nem túl vizes talajt szereti.

Gondozása: Rendszeresen, tavasszal és ősszel adjunk neki szerves, hosszúhatástartamú tápanyagot. Az elöregedett, esetleg megsérül ágakat távolítsuk el.

Szaporítás: Tőosztással, dugványozással.

 

Hóvirág

A hóvirág a télvirágzás,  végének közkedvelt hírnöke. A hóvirág a vékonyabb hótakarót áttörve képes hidegben is virágozni. A hóvirág a remény és vidámságot szimbolizálja, hiszen a természet megújulását jelenti.

Alak: Vékony, kecses megjelenésű fehér virágú növény, magassága: 20-25 cm.

Virág: Fehér színű, bájos megjelenésű, bókoló, csüngő.

Virágzási idő: A hóvirág január vége és április között virágzik

Fényigény: Lombfakadás előtt virágzik, a gyér téli fény elég neki.

Talajigény: A laza, humuszos talajt szereti a legjobban.

Vízigény: A téli csapadék elég neki. Szárazabb telek esetén időnként öntözést igényel a fejlődési időszakban.

Gondozása: Egyszerű, elvirágzás után a leveleket hagyni kell elszáradni, majd eltávolítani őket. Komposzt vagy tápanyag kiszórása ősszel.

Szaporítás: Elvirágzás után a kifejlett, megérett magokból vagy tőosztással, hagymák elválasztása az anyatőről.

 

Téltemető

Az élénksárga virágú téltemető, csakúgy, mint a hóvirág a hótakaró alól is felbukkan. A neve méltóképpen utal a tél végére. A téltemető élénk sárga színével melegséget, életet ad a tél után megújuló kertnek.

Alak: Apró termetű, gumós, kehelyet alkotó, sárga, virágú lágyszárú évelő. A sárga virágot gallérszerűen veszi körbe, keskeny hasogatott murvalevelei. A téltemető magassága 8-12 cm magas, virága 3-4 cm átmérőjű.

Virág: Sárga színű. 3-4 cm átmérőjű kehely formájú, gallérszerű murvalevéllel.

Virágzási idő: A téltemető február és május között virágzik.

Fényigény: Alacsony fényigényű, kisebb árnyékot is elviseli.

Talajigény: Laza szerkezetű, jó vízáteresztő képességű tápanyagban gazdag talajt szereti. a kötött talajokat a talajba kevert szerves anyagokkal tudjuk lazítani.

Vízigény: A téli csapadék elegendő neki. Szárazabb tél esetén időnként öntözést igényel a fejlődési időszakban.

Gondozása: Egyszerű, elvirágzás után várjuk meg, amíg a levelek és a szárak elszáradnak, ezután távolítsuk el őket. Ősszel szórjunk ki hosszú hatástartamú szerves tápanyagot, amely a megfelelő fejlődéséhez szükséges.

Szaporítás: Hagymával, tőosztással vagy természetes úton, -elvirágzás után magot fejleszt- lehet.

 

Varázsmogyoró

A tél végi, szürkés kertben pompás látványt nyújt a varázsmogyoró élénksárga virágai. A varázsmogyoró virágzása már télen elkezdődik.

Alak: Laza, felefelé törő ágrendszerű lombhullató, 3-4 méter magasságú cserje vagy kisebb fa.

Virág: Fürtökben nyílnak a csupasz ágakon, szírmai hosszúak, sárga színűek, pókszerű képződmény. A virág bódító illatű.

Virágzási idő: A varázsmogyoró novembertől, márciusig folyamatosan virágzik.

Termény: Egy kétrekeszes kapszula tok, amely egy magot tartalmaz. Felnyitáskor egy különös pukkanó hang kíséretében

Fényigény: Napos helyet szereti, kisebb árnyékot is eltűr.

Talajigény: Laza, jó víz elvezetésű talajokat szereti.

Vízigény: Jól tűri a szárazságot. Öntözés hatására gyorsabban fejlődik.

Gondozása: Tetszőleges a habitusának megfelelő formára alakítható. A felesleges hajtásokat távolítsuk el. Ősszel szórjunk ki hosszú hatástartamú szerves tápanyagot, amely a megfelelő fejlődéséhez szükséges.

Szaporítás: Magról vagy fás dugvánnyal.

 

Illatos tündérfa

Az illatos tündérfa vagy tündércserje egy bokros alakú lombhullató cserje, amely lombfakadás előtt, még télen hozza csésze alakú, csüngő virágait. Virágzáskor levágott ággal a házat illatosítható.

Alak: Közepes termetű, 3-4 magasságot is elérő, terebélyes lombhullató, illatos cserje vagy fa. Fényes levelei mélyzöldek, hosszúkásak, lándzsa alakúak. Törzse vízraktározó képességűvé vált. Érdekessége: száraz forró, nyarak után gazdagon virágzik, hűvös nyarak után csak mérsékelten.

Virág: Télen, már januárban virágzik, különlegessége, hogy virágai már messziről vaníliaillatot árasztanak. A virágok mérete 2-3 cm, viaszos, sokszirmú, csésze alakú.

Virágzási idő: Az illatos tündérfa január és március között virágzik.

Fényigény: Nagy fényigényű növény, a tűző naptól óvni kell.

Talajigény: Laza szerkezetű, jó vízáteresztő képességű, tápanyagban gazdag talajt kedveli. A könnyen melegedő talajok is ideálisak számára. A meszes talajt különösen szereti.

Vízigény: Közepes vízigényű növény az illatos tündérfa. A rendszeres öntözést kifejezetten meghálálja.

Gondozása: A virágok a kétéves ágakon fejlődnek még télen, lombfakadás előtt. Ha a cserje túlságosan elsűrűsödött ritkítsuk az ágakat virágzás után. Az elöregedett, felkopaszodott ágakat fiatalítsuk távolítsuk el, hogy helyettük új hajtásokat növesszen. Ősszel szórjunk ki hosszú hatástartamú szerves tápanyagot, amely a megfelelő fejlődéséhez szükséges.

Szaporítás: Nyáron, fás dugvánnyal. A magról nevelt példányok sokára, 10-12 év múlva lesznek virágzás képesek.