Az alábbiakban felsorolom, hogy milyen eszközökre van szükség a kertgondozáshoz, és mire kell figyelni ezekkel kapcsolatosan.

1. Metszőolló. Kisebb átmérőjű (max. 20 mm) gallyak, ágak vágására használjuk. A kereskedelemben sokféle kapható, csakis jó minőségűt érdemes vásárolni, ami hosszú élettartamú, pl. Gardena, Fiskars, STIHL

2. Ágvágó. Nagyobb ágak vágásához használjuk. Ebből is célszerű jó minőségűt beszerezni.

3. Fűrész. A fűrészt vastagabb ágak, kisebb fák kivágásához ajánlott használni.

4. Zöld hulladék gyűjtő. Ebben lehet gyűjteni a metszéskor keletkezett zöld hulladékot. Ennek használatával elkerülhető az, hogy a földre dobott zöld hulladékot össze kelljen szedni, munka végén.

5. Háti kézi hajtókaros permetező. Alacsonyabb bokrok, gyep permetezéséhez használható. Permetező gépekből szintén sokféle kapható. Csak is jó minőségű, tartós gépet célszerű venni.

6. Benzinmotoros háti permetező. Magas fák permetezése csak benzinmotoros géppel oldható meg megfelelően. Ebből a fajtából is többféle van, a legjobb a STIHL.

7. Sövénynyíró. A növények alakításához, formálásához használjuk. Sok fajta kapható, de hosszútávra gondolva, jó minőséget érdemes venni.

8. Gyepszellőztető. Ezt a gépet az elhalt fűszálak eltávolításához használjuk a gyepben. A gépet kétszer (tavasszal, ősszel) használjuk egy évben. A kereskedelemben ebből is sokféle kapható, csakis jó minőségűt ajánlott venni.

9. Fűnyíró. A gyep, fű megfelelő nyírásához szintén célszerű jó minőségű gépet használni.

Négyféle fűnyíró van:

a) Elektromos, akkumlátoros: Viszonylag kisebb területek nyírására alkalmasak. Az akkumlátoros előnye, hogy nincs hosszabbító, amire ügyelni (elnyírás) kell nyírás közben.
b) Benzinmotoros: Nagyobb területek nyírására alkalmas. A megfelelő minőségű (VIKING, JOHN DEERE) gépnek a  nagyobb fű nyírása sem okoz gondot. Olyan gépet érdemes választani, amely műanyagházas, mert szervizelés vagy lépcsőn levitel esetén könnyebb felemelni, mozgatni.
c) Fűnyíró traktor: Kifejezetten nagy, összefüggő területek nyírására alkalmas
d) Robot fűnyíró: Rendszeres (napi) nyíráshoz célszerű használni. A jó minőségű robot fűnyírók apró részt vágnak le a fűből, amely könnyen lebomlik. Ebből is csakis megfelelő minőségűt célszerű vásárolni.

A jó minőségű fűnyíróknak megfelelő nagyságú motorja és fordulatszáma van. A levágott füvet, egyenletesen juttatja be a fűgyűjtő tartályba, amelyet maximálisan meg tud tölteni. A jó minőségű fűnyírók telítettség jelzővel vannak felszerelve, annak érdekében, hogy jelezze, mikor van teli a fűgyűjtő tartály. A műanyag fűgyűjtő tartályos gép (VIKING) előnye, hogy könnyen üríthető és tisztítható, vízzel.

Ezeken kívül sokféle eszközre van szükség: ásó, lapát, vödör, öntöző kanna, kötöző anyag, karó, létra, védőruházat, sebkezelő, ágaprító, lombseprő, lombfúvó, lombszívó stb.