rózsa betegségeit a szabadban előforduló gombák és kártevők okozzák. A betegségek mindenütt felléphetnek függetlenül a termőhelyi viszonyoktól. A korokozók és kártevők mindenhol előfordulhatnak. Fertőzés akkor alakul ki, ha a rózsa ellenálló képessége csökken. A rózsa ellenálló képességének csökkenését több tényező okozza: tápanyaghiány, túlzott öntözés, öntözéshiánya, talajszerkezet romlás, időjárási viszonyok (téli fagyok, nyári kánikula, tartós esőzés, párás idő, párás-meleg idő). 

Ha megszüntetjük a betegséget okozó tényezőket, amelyekre, hatással lehetünk, akkor a rózsa egészsége újra helyre áll.

Gyakori betegségek

Csillagrozsda

Tünetei: A leveleken feketés foltosodás jelenik meg. A foltok széle csipkézett innen ered az elnevezése. A foltok összeolvadhatnak, a levelek megsárgulnak és lehullanak. A betegséget egy gombafajta okozza, a kórokozó a lehullott levelekben telel át. Tavasszal innen kiindulva fertőződik a fiatal levélzet.

A betegség megelőzése, orvoslása: A fertőzött lehullott levelek eltávolítása, megsemmisítése. Tavasszal a betegség kialakulását megelőzendően gombaölő szeres permetezés. Kialakult fertőzés esetén is hatékony a permetezés. A kórokozó tavasztól őszig fertőzheti a növényt, ezért többszöri permetezés is szükségessé válhat. Megfelelő életkörülmények biztosításával a betegség kialakulásának kockázata csökkenthető.

Rózsa rozsda

Tünetei: A leveleken és a száron tavasszal narancssárga foltok jelennek meg, amelyek később sárga színűvé, majd feketévé válnak. A fertőzött levelek elsárgulnak, majd lehullanak. A betegséget egy gombafaj okozza, a kórokozó a lehullott levélzeten és a száron telel át. Tavasszal innen kiindulva fertőződnek újra a növényi részek.

A betegség megelőzése, orvoslása: A lehullott levélzet eltávolítása, megsemmisítése. Tavasszal lemosó permetezés, majd a friss levélzet kialakulásakor ismét. Későbbiek folyamán időjárástól függően kell permetezni. A betegség tavasztól őszig fertőzheti a növényt, ezért többszöri permetezés is szükségessé válhat. Megfelelő életkörülmények biztosításával a betegség kialakulásának kockázata csökkenthető.

Botrítisz betegség

Tünetei: A rózsa virágszirmain, hajtásain és szárain lilás színű foltok jelennek meg. A virágbimbók megjelenésekor fellépő betegség a bimbók elhalását okozza. A fertőzést egy gomba okozza, amely tartósan párás körülmények között alakul ki.

A betegség megelőzése, orvoslása: A fertőzött részek levágása, megsemmisítése. Megfelelő életkörülmények biztosításával a betegség kialakulásának kockázata csökkenthető. Kialakult betegség esetén is és megelőzésként is gombaölő szeres permetezés alkalmazása. A betegség többször is fertőzhet, ezért többszöri permetezés is szükségessé válhat.

Rózsalisztharmat

Tünetei: A rózsa levélzetén, szárán és virágain kialakuló fehéres penészes bevonat jelenik meg. Erős fertőzés estén a levelek, a bimbók és a hajtások deformálódnak. A fertőzés kialakulásának kedvez a meleg és csapadékos időjárás.  A betegséget egy gombafajta okozza, amely a rügyekben telel át és tavasszal innen kiindulva fertőzi újra a növényt.

A betegség megelőzése, orvoslása: A fertőzött részek eltávolítása, megsemmisítése. Tavasszal lemosó permetezés alkalmazásával, utána rügy pattanáskor és levélzet kialakulásakor is célszerű permetezni. A betegség tavasztól őszig fertőzheti a növényt, ezért többszöri permetezés is szükségessé válhat. Megfelelő életkörülmények biztosításával a betegség kialakulásának kockázata csökkenthető.

Rózsa levéltetű

Tünetei: A tetű a fiatal leveleket és hajtásvégeket támadja meg. A kártevő a növényi részeket szívogatja. A fiatal levelek a szívogatás következtében elsárgulnak, torzulnak, majd lehullanak. A levéltetvek kolóniákban élnek. Az üledékük egy fénylő ragacsos anyag, a mézharmat. Tömeges fertőzés esetén a mézharmat az egész levélzetet bevonja, amelyen könnyen megtelepszik a korompenész, amely egy gombafajta. A kártevő tojás alakban a kéregrepedésekben telel át. Az első egyedek korra tavasszal kelnek ki és a növényi nedveket szívogatják, később telepednek át a fiatal részekre. A tetű több nemzedékes faj, ezért az év folyamán megjelenésükre többször számítani kell.

A betegség megelőzése, orvoslása: Tavasszal lemosó permetezés alkalmazásával csökkenthető az egyedek száma. Ezután hajtás növekedéskor, levélzet kialakulásakor, ezt követően megfigyelés alapján rovar ölőszeres és gombaölő szeres (a korompenész ellen) permetezéssel.

Levélsodró rózsadarázs

Tünetei: A levelek a fonákjuk felé görbülnek, majd csőszerűen összecsavarodnak, majd elsárgulnak, lehullanak. A kárt egy darázs okozza, amely április végén, májusban jelenik meg. A tojásait a levél szélére rakja, ennek következtében alakul ki az összesodródás. Az összesodródott levelekben fejlődnek ki a lárvák, amelyek a leveleket megrágják. Főként tavasszal figyelhető meg a kártétele, de még nyár vége felé is előfordulhat.

A betegség megelőzése, orvoslása: A várható megjelenésétől (Április vége) kezdődően megelőző jelleggel. Kialakult kártétel esetén is lehet ellene védekezni felszívódó rovarölő szerekkel.

Varró darázs

Tünetei: A darázs a hajtásokat és a levélzetet károsítja. A nevét onnan kapta, hogy a tojásait a hajtásba helyezi, hasonlóan a varrógép öltéseihez. A fertőzött hajtások hervadni kezdenek, majd elhalnak, a hajtások héja felrepedezik.

A betegség megelőzése, orvoslása: Tömeges előfordulás esetén, felszívódó rovarölő szerekkel kell permetezni.

Rózsa kabóca

Tünetei: A levélzeten apró sárgás pontok jelennek meg, amelyek egyre sűrűsödnek. Végül a szívogatás nyomok szinte összeolvadnak, és ezüstös képet alkotnak. A tünetet a kabóca lárvái és a kifejlett egyedei okozzák, azáltal, hogy a rózsa leveleinek a fonák oldalán szívogatnak. A lárvák a vesszők repedéseiben telelnek át és innen kifejlődve fertőzik a rózsát és egyéb növényeket.

A betegség megelőzése, orvoslása: Tavaszi lemosó permetezés alkalmazásával, később pedig a megjelenésük szerint, rovarölő szeres permetezéssel. Megjelenésükre főleg a száraz és meleg nyarakon kell számítani.

  

Rózsa szabóméh

Leírása: A levelek szélén szabályszerűen kikanyarított részek hiányoznak. A rózsán kívül a vadszőlőn, orgonán és a fagyalon is előfordulhatnak a tünetek. A méh kb. egy cm nagyságú, tora sárgásbarna, lábfeje fekete. Májusban kel ki és a levéldarabokból építi meg a fészket az utódai számára. A fészke általában az ablakpárkányok alatt találhatók. A tojásból kikelt lárvák itt telelnek. A károkozás mellett hasznos is, mivel beporzást is végez.

Nyugati virágtripsz

Leírása: Sok tápnövényű kártevő. A rózsa virágait, bimbóit, sziromleveleit szívogatja. Ennek hatására a sziromlevelek szélei barnulnak, elhalnak. Súlyos fertőzés esetén a bimbók torzulnak. A virágzat a szívogatás hatására korán elhervad. A tripsz lárvái is károsítanak. Évente sok nemzedéke van.

A betegség megelőzése, orvoslása: Rejtett életmódja és sok nemzedéke miatt, többször kell permetezni.

Rózsa mozaik vírus

Tünetei: Levél elszíneződés, sárgulás, ami különféle formákban (pöttyösödés, foltosodás, szabálytalan mozaik alakzatok) jelenhet meg. A levél erezet kivilágosodik, a főerezet torzul. A levélzet torzul, deformálódik. A növény fejlődése lassul, a virágok fejlődése csökken, színezetük fakul. Eleinte a kisebb ágak száradnak, majd a betegség terjedésével (a rózsában) a vastagabb ágak is elkezdenek száradni. Végül az egész rózsa elszárad.

A betegség megelőzése, orvoslása: Elsősorban megelőzéssel. A betegséget legfőképpen a tetvek terjesztik, elég, ha a tetű kolóniában egy egyed vírushordozó és megfertőzi a rózsát. Ismételt fertőzés növeli a betegség előrehaladását. Ezen kívül fontos, hogy megfelelően egészséges, vírusmentes növényt vásároljunk, amit a növény egészségügyi papírból tudhatunk meg. A fertőzés, metszéssel, virágzó növény levágásával is terjedhet. Éppen ezért ajánlott a metszőolló vagy rózsavágó olló rendszeres tisztítása (fertőtlenítése), hypo alapanyagú vagy egyéb fertőtlenítő oldattal. Sajnos a fertőzött rózsa, rózsák gyógyítására nincs semmiféle permetszer.