NaturGarden Kertgondozás és Kertfenntartás
Budapest és környékén
H-Szo 8:00-17:00-ig

A fűnyírás és gondozás alapvetően meghatározza a gyep esztétikai megjelenését és élettartamát. A fűnyírást mindig az adott körülményekhez (évszak, frissen telepített, új) igazodva kell végezni. Figyelembe kell venni, hogy frissen vetett, új, vagy telepített (gyepszőnyeg) van a kertben.

A fűnyírás módját három tényező befolyásolja: a gyep kora (fiatal), az időjárás (tavaszi első nyírás, nyári meleg, csapadékos, párás időszak vagy őszi utolsó nyírás), öntözés gyakorisága, mennyisége. Ezen kívül fontos, hogy milyen a talaj szerkezete, tápanyag tartalma, összetétele, kémhatása, vízelvezetése és víztartó képessége.

Ahhoz, hogy a gyep szép és egészséges legyen a fűnyírónak és a  késnek mindig megfelelő állapotban kell lennie. Ha a kés életlen, akkor a fűszálak sérülnek (szakadnak, tépődnek), így nehezen regenerálódnak. Sérülés miatt a szálak sárgulnak, barnulnak, gombásodás alakul ki. Az így legyengült gyep, permetezéssel gyógyítható, de ehhez hosszú időre (több hét) van szükség.

A jó minőségű fűnyíró nagy teljesítményű és fordulatszámú, a fűvet egyenletesen nyírja.

 Az összegyűjtött fűnyiradék újból hasznosítható, ha komposztáljuk. A komposzt a legősibb talajjavító anyag. Tápanyag tartalma nem túl magas, de a benne lévő mikró és makró organizmusok és hasznos gombák miatt nélkülözhetetlen az egészséges és szép kertből. A komposzt laza szerkezete miatt kiváló talajjavító és vízmegkötő tulajdonságú.

 Időnként, sajnos a sűrű gyepben is megtelepedhetnek a  gyomok. Gyomosodás ellen jó minőségű szelektív gyomirtóval védekezhetünk.

 A gyep gondozás fontos része a gombásodás elleni permetezés, a megfelelő mennyiségű víz biztosítása, gyepszellőztetés, a tápanyagpótlás és a mélylevegőztetés. A fű, gyepbetegségekről bővebben a Fű, gyepbetegségek részben olvashatsz.

img_divider

Szolgáltatásunk felkeltette érdeklődésed?
Kérj árajánlatot most!