A kertgondozáshoz használt eszközöket rendszeresen karban kell tartani, hogy megfelelően végezhessük velük a munkát.

A metszőollót időnként ellenőrizni kell, hogy elég éles, ha kopott, csorbult élezni kell. Ugyanezt kell tenni az ágvágóval.

A fűrészt, ha kopott, nehéz vele fűrészelni, cserélni kell.

A gyepszellőztető késeit minden tavasszal ellenőrizni kell, ha túlságosan kopott cserélni kell a késsort.

A fűnyíróban minden tavasszal olajat kell cserélni, a kést élezni kell, hogy megfelelően vágjon, ne roncsolja a szálakat. Olajcserénél ajánlott az olajszűrőt, a gyertyát és a benzinszűrőt is cserélni, amennyiben szükség van rá. Csakis megfelelő szervizt bízzunk meg a gépek szervizelésével, javításával.

Gépek üzemeltetésénél ügyeljünk arra, hogy jó minőségű benzint használjunk, ami hosszútávon a motor élettartamára pozitív hatással van.

A kézi háti permetező forgó, súrlódó alkatrészeit rendszeresen olajozzuk, a kopás megelőzése érdekében. Ellenőrizzük a csatlakozásokat, tömítéseket, hogy ne szivárogjon a permetszer.

A benzinmotoros permetező karbantartása hasonló a fűnyíróéhoz.

A sövénynyírót éleztessük minden tavasszal. Ügyeljünk arra, hogy a sövénynyíróval, mindig csak olyan vastagságot  vágjunk, amelyet a gyártó megadott. Ha nagyobb átmérőjű növényi részeket vágunk, akkor a gép erőlködik, gyorsabban kopik, az ágak roncsolódva vágódnak. Fenyőfélék nyírása után használjunk gyantaoldót a kés tisztításához.