A fűnyírás célja nem csupán egy művelet, amit rendszeresen el kell végezni, ennél sokkal több. Ha figyelmesen és jól végezzük, életerős, jó minőségű gyepet kapunk, amely sok örömet okoz.

A fűnyírás egyik titka az, hogy a fű mindig megfelelően legyen nyírva, ahhoz, hogy a szálak ne száradjanak, betegedjenek meg nyírás következtében.

A fűnyírás a legidőigényesebb munka, mint a gyepgondozás bármely más művelete. A fűnyírás módját jelentősen befolyásolja a gyep összetétele. Az első osztályú gyep fűféléi (fűmag keverék) erőteljesen megváltozhatnak (fűfélék arányának magváltozása), ha a vágás magasságát túlságosan lecsökkentjük vagy megemeljük.

A fűvet nyírjuk rendszeresen, hetente egyszer, 5-6 cm magasságúra. Az egyenletes magasságú fűnyírás következtében a fű kevésbé lesz megterhelve. Fűnyíráskor sok víz és tápanyag vész el a levágott magasságtól függően. A rendszeres, megfelelő magasságú fűnyírással nagymértékben megelőzhető a nem kívánatos gyommagvak megtelepedése.

Milyen a megfelelő gyep magassága?

A gyep legmegfelelőbb nyírási magasság 5-6 cm. Ez a magasság minden évszakban megfelelő. Gyepszellőztetéskor nyírjuk alacsonyabbra a fűvet, körülbelül 3 cm, annak érdekében, hogy a gyepszellőztető megfelelően tudjon dolgozni.

Sose nyírjuk a fűvet 5-6 cm-nél alacsonyabbra.

Miért ne nyírjuk alacsonyabbra?

 • Mert a finom szálú fűvek könnyen kihalnak, foltosodás alakul ki, amiben a gyomok könnyen megtelepednek..
 • Mert nehezebben regenerálódik a fű egy erőteljes nyírás után.
 • Mert könnyen megtelepedhetnek a gyomok az alcsony fűszálak között.
 • Mert csökken a fű ellenállóképessége nagy melegben.

Mikor nyírjuk a fűvet?

Ez időjárástó függő, általában Áprilisban kezdődik a fűnyírás időszaka és késő őszig, Október végéig, November közepéig tart. Különösen enyhe teleken előfordulhat, hogy később is kell még fűvet nyírni. A nyírás gyakorisága több tényezőtől függ, például évszakok. Kora tavasszal és ősszel lassabb a fű növekedése.  A nyírás gyakoriságát befolyásoló egyéb tényezők: gyep típusa, összetétele, talajminősége, tápanyagellátottsága.

A legjobb jelzést a fű magassága adja, sose legyen olyan nagy, hogy már lehajlik. A nyírás gyakorisága tavasszal és ősszel körülbelül két hét. Intenzív növekedési időszakban, Áprilistól, Szeptember végéig, egy hét.

Eső és vízes fű nyírása: Eső után sose nyírjunk füvet, vízes fűvet se nyírjunk, várjuk meg, amig kiszárad. Ha vízes fűvet nyírunk az jobban megterheli a fűnyírót. A levágott fű egy része elszóródhat, másik része feltapad a késházra, ami következ a feltapadt fű rohadni kezd. A vasházas fűnyírók könnyen elrozsdásodnak. A késházra feltapadt fű egy része kiszáradás után lehullik a késházról, amely elszóródik ott, aholl a fűnyírót tároljuk. A kiszáradt fű másik része a kerti úton szóródik el.

A vízes fű nyírása balesetveszélyes: elcsúszás, a vízes fű csúszós. Elektromos fűnyíró esetén zárlatot okozhat a gépházba felcsapódó víz. Sérült vezeték esetén pedig áramütés veszélye lehetséges.

Nyáron, kánikulában lehet e fűvet nyírni?

A megfelelően gondozott, kellő képpen egészséges gyepet nyáron, nagy kánikulában is lehet nyírni.

Fűgyűjtő zsák, tartály használata

Egy korábbi szemlélet alapján elterjed az, hogy fűnyíráskor a lenyírt fűvet hagyjuk a gyepen. Ennek a módszernek kevés előnye mellett komoly hátrányai vannak. Milyen hátrányai vannak? A lenyírt fű lefolytja az alatta lévő gyepet, ami következtében a takart rész a levegő és fényhiány következtében nem tud fejlődni. A lenyírt fű bomlása következtében gombafertőzés jelenik meg, ami tovább terjed a gyepen. A takarás következtében az adott részen a fű sárgul, majd kihal.

Mulcsozó fűnyíró

Az utóbbi években megjelentek a mulcsozó fűnyírok, amelyek a gyártók szerint megfelelően feldarabolják a lenyírt fűvet és mulcs formájában kerülnek a gyepre. Ez egy előnyös megoldás. Sajnos azonban a legtöbb fűnyíró mulcsozó funkciója nem megfelelő, ennek következtében a nagyobb fűdarabok bomlása közben gombás betegség alakulhat ki.

Fűnyírás előtti teendők

 1. Fűnyírás előtt ellenőrizzük a fűnyíró állapotát, ellenőrizzük a fűnyíró kését, ellenőrizzük az olajszintet (benzin üzemű fűnyíró esetén), töltsük fel az üzemanyag tartályt benzinnel.
 2. Állítsuk be a fűnyíró kését a megfelelő magasságba. A beállítási mód fűnyírónként változó. Van olyan fűnyíró, aminek minden kerekét állítani kell a megfelelő magasság beállításához. Van olyan, amelyik tengelyenként állítható és van olyan, amelyik központi állítóval rendelkezik.
 3. Fűnyírásra olyan napon végezzük, ami csapadékmentes, a fű legyen száraz.
 4. Nézzük át a gyep felületét, távolítsunk el mindenféle tárgyat a fűből, például gyerekjáték, ágak, kövek, mulcs, amelyek károsíthatják a fűnyíró kését.

Fűnyírás közbeni  teendők

 1. A használati utasításnak megfelelően indítsuk be a fűnyírót.
 2. Kezdjük el a fűnyírást, a sorokat úgy nyírjuk, hogy legyen köztük egy kis átfedés.
 3. Megfelelő módon használjuk a fűnyírót. A fűnyíró nem porszívó, nem arra tervezték, hogy előre-hátra toljuk.
 4. Ügyeljünk arra, hogy megfelelő időben ürítsük a fűnyíró zsákot, tartályt.
 5. Figyeljünk arra, nehogy valamilyen növényt megnyírjuk, figyeljünk egyéb kiálló dolgokra is, például öntözőfejek, szegélyek, járdák.
 6. Lehetőség szerint fűnyírásonként váltogassuk a fűnyírás irányát.
 7. Fűnyírás közben legyünk figyelmesek.

Fűnyírás után teendők

 1. Fűnyírás után tisztítsuk meg a gépet és a zsákot, tartályt.
 2. Szemrevételezéssel ellenőrizzük a gépet, ha hibát észlelünk, javítsuk vagy javíttassuk.
 3. Az akkumlátoros fűnyíró akkumlátorát töltsük fel.
 4. Ellenőrizzük a kést, ha csorbult élezzük, éleztessük.

Fűnyíráshoz megfelelő minőségű és teljesítményű fűnyírót használjunk. Sose nyírjunk fűvet tompa, csorbult késsel.