Mi a gyepszellőztetés?

A gyepszellőztetés fiatalító, frissítőmasszázs a gyepnek. A gyepszellőztetés hatására a fű megújul, fiatalodik, sűrűsödik.

Miért jó a gyepszellőztetés?

Gyepszellőztetéssel az elhalt fűréteget távolítjuk el. A gyep gyökereit a gyepszellőztető megvágja, ennek következtében a gyep jobban bokrosodik, sűrűsödik.

Hogyan alakul ki az elhalt fűréteg?

Ennek több oka van:

 1. A fűnek van egy természetes elhalása és megújulása.
 2. Fűnyíráskor fű maradványok kerülnek a gyepre.
 3. Megfelelő gondozás hiánya miatt fellépő elhalás.
 4. Télen kevés a napsütés, ami miatt nincs meg a megfelelő fotoszitézis.
 5. Télen erős tartós fagy estén elfagy kisebb nagyobb részben.
 6. Télen, havazás miatt összefüggő vastag hóréteg alakulhat ki, ami alatt a fű könnyen elhal.

Ezek együttes hatásaként alakul ki az elhalt fűréteg a gyepben. Az első három ok vegetációs időben alakul ki, a másik három télen.

Miért kell eltávolítani az elhalt fűréteget?

Mert:

 • az elhalt fűréteg félig vízzáró réteget képez, ami miatt a víz egy része nem jut el a talajba.
 • az elhalt fűréteg gátolja a gyep levegőzését.
 • az elhalt fűréteg miatt a gyep nem tud megfelelően megújulni.
 • az elhalt fűréteg gombabetegségek kialakulásának forrás.

Hogyan távolítható el az elhalt fűréteg?

Az elhalt fűréteg eltávolítása kis területek estén kézzel, kézi gyepszellőztetővel végezhető el. Nagyobb területek estén géppel.

Hogyan csináljuk a gyepszellőztetést?

A kertek kialakítása alapján, bizonyos részeken (szegélyek, sarkok, ívek, tipegők között, öntöző fejek körül) kézzel kell elvégezni, mert a gép ilyen helyeken nem fér el. Nagyobb, összefüggő területeken géppel tudjuk elvégezni. Gyepszellőztetéskor a gyepet mindkét irányba (keresztbe, hosszában) meg kell szellőztetni. Vannak olyan kialakítású gépek, amelyek használatával csak egy irányba kell elvégezni a gyepszellőztetést.

Mikor végezzük a gyepszellőztetést?

Gyepszellőztetést egy évben kétszer végezzük el, először tavasszal, az első fűnyírás után. Másodszor nyár végén, kora ősszel. A tavaszi gyepszellőztetéssel a télen elhalt fűréteget távolítjuk el. A nyár végi, kora őszi gyepszellőztetéskor a vegetációs időszakban keletkezett elhalt réteget távolítjuk el.

Miért jó nyár végén, kora ősszel elvégezni a gyepszellőztetést?

Egyrészt azért, mert ebben az időszakban a gyep még könnyen megújul, sűrűsödik. Másrészt pedig ősszel még gyönyörködhetünk a gyep színében. Különösen szép látvány késő ősszel, amikor a levelek sárgulnak és a gyep még üde szép zöld.

Mire ügyeljünk gyepszellőztetés előtt és közben?

Gyepszellőztetést csakis megfelelő (csapadékmentes) időjárási körülmények között végezzük. A talaj ne legyen se túl vizes, se túlszáraz.

 

Gép használata esetén az alábbiakra figyeljünk:

 1. Elektromos gép használatakor figyeljünk a hosszabbítóra. Sose használjunk hibás, sérült hosszabbítót. Munka közben sose vegyük nyakunkba a hosszabbítót. Figyeljünk arra, hogy munka közben a hosszabbító, különösen fordulóknál ne kerüljön a kés alá.
 2. Benzines gép esetén használat előtt ellenőrizzük az olajszintet, ha kell, töltsük fel megfelelő olajjal. Ellenőrizzük a benzin szintet. Ha kevés üzemanyaggal kezdjük el a munkát, akkor elég bosszantó lehet, ha munka közben kiürül. Ellenőrizzük az ékszíj feszességét, ha nem elég feszes állítsuk utána.
 3. Ügyeljünk arra, hogy a kések állapota megfelelő legyen, ne legyen hiányos, töredezett, túlkopott
 4. A gyepszellőztetőt mindig megfelelő mélységre állítsuk. Ha alacsonyra van állítva nem lesz elég alapos a gyepszellőztetés. Ha túl mélyre állítjuk, akkor a kések gyorsabban kopnak.
 5. Munka kezdéskor figyelni kell a gép elindítására, (talajfogás). Forduló pontoknál figyelni kell arra, hogy a kés ki legyen emelve. Ha erről elfelejtkezünk fordulás közben a talajban lévő kés kiszakítja a talajt.
 6. Ügyeljünk arra, hogy munka közben ne nyúljunk a gép alá (beszorult fű vagy egyéb eltávolítása céljából), csakis kikapcsolt állapotban. Elektromos gyepszellőztető használata esetén, csak áramtalanítás után nyúljunk a gép alá.
 7. A munka végzése közben kisgyerek ne tartózkodjon a közelben, csak szülői vagy idősebb személy felügyeletével. Különösen figyelni kell erre, ha munkaközben megállunk és eltávolodunk a géptől telefonhívás vagy személyes szükségletek (evés, ivás, mosdó) elintézése miatt. Ilyen esetben biztosítani kell, hogy a kisgyerek ne indíthassa el a gépet.
 8. Munka végzése után tisztítsuk le a gépről a rákerült port, fűmaradványokat. A gép alján lévő koszt (fű, föld) maradványokat is érdemes eltávolítani.

Gyepszellőztetés utáni teendők

A gyepszellőztetőknek van hulladékgyűjtő zsákjuk, de sajnos ez elég kicsi. Ha ezt használjuk, akkor számolni kell azzal, hogy ezt elég gyakran kell üríteni.

Éppen, ezért ha mellőzük a hulladékgyűjtő zsákot, akkor a gyepszellőztetővel kidolgozott fű hulladék a gyepen marad. Ennek eltávolítására lombseprőt használunk. Az összegyűjtött fű hulladékot komposztálhatjuk, vagy el kell szállítani.

Gyepszellőztetés után a gyep felülületének a látványa elég elszomorító lehet, de nincs miért aggódni, a gyep hamarosan megújul, besűrűsödik.

Gyepszellőztetés után ki kell szórni a megfelelő minőségű tápanyagot, hogy a szükséges nyomelemeket és ásványi anyagokat biztosítsuk a fűnek az egészséges növekedése érdekében.

Öntözés

Tápanyagpótlás után alaposan öntözzük be a gyepet, ha alapos esőzés várható, akkor ezt mellőzhetjük.

Mikor és mennyi ideig öntözzük a gyepet?

Az öntözés mértéke (ideje és mennyisége) több tényezőtől függ. Figyelembe kell venni az adott gyep (kert) elhelyezkedését (napos, árnyékos, hűvösebb), tájolását (napsütés mennyisége) és az időjárási viszonyokat (évszakok) és a talaj típusát (agyag, homok).

 

Ezek figyelembe vételével kell meghatározni, hogy mikor, mennyi ideig kell öntözni. Napos területeken több öntözésre (vízre) van szükség, mint árnyékos helyeken. Ez még adott kerten belül is változó lehet. Éppen ezért jó, ha az öntöző körök úgy vannak kialakítva, hogy külön-külön körön van a napos területet öntöző, és az árnyékos területet öntöző, zónák.

Tavasszal még az éjszakák hűvösebbek, a nappalok sem túl melegek. Ezért elég a gyepet két, három naponta öntözni. Az öntözés időpontja ne legyen túl korai. A tavasz előre haldásával a hőmérséklet általában folyamatosan növekszik, ennek figyelembe vételével gyakoribb öntözésre van szükség. Nyári, nagy melegben naponta szükséges öntözni a gyepet. Ebben az időszakban késő este (levegő lehűlés után) vagy kora hajnalban (hajnal 2-3 órakor) célszerű öntözni, azért mert ilyenkor alacsonyabb a párolgás.

Késő, nyáron ősszel az időjárás hűvösebbé, csapadékosabbá válik, ennek figyelembe vételével csökkenteni kell az öntözés gyakoriságát és időtartamát. Ilyenkor az öntözés időpontját is módosítani kell. Ebben az időszakban elég, ha 8-9 óra körül öntözünk. A hűvösebb időszakban a túl korai öntözés miatt könnyen kialakulhat gombás betegség.

Permetezés

 

A gyepnek csakúgy, mint más növénynek különféle betegsége lehet. A fű és gyepbetegségekről a Fű, gyepbetegségek részben olvashatsz. A betegségek megelőzése érdekében ajánlott időnként permetezni a fűvet, főként tavasszal és ősszel. Éppen ezért gyepszellőztetés után célszerű lepermetezni a fűvet. Ha a permetezést elhanyagoljuk, annak igen kellemetlen esztétikai következménye lehet. A gombabetegséggel fertőzött gyep látványa elég elszomorító, lehangoló.