A hagymás, gumós virágok, olyan növények, amelyek földalatti raktározószervvel (rizómával, hagymával, gumóval, hagymagumóval) rendelkeznek. Virágzás után lombozatuk hosszabb, rövidebb idő után elpusztul. A lombozatukban lévő tápanyagok nagy részét visszajuttatják a gumójukba. A nyugalmi (pihenési) időszakban a tápanyagokat a hagyma, gumó tartalékolja. Következő tavasszal a virágok újból kihajtanak.

Hagymás, gumós virágok kiválasztása

Vásárlás elött határozzuk meg, hogy milyen fajta növényt szeretnénk ültetni. A hagymás, gumós virágok egy része tavasszal virágzik, másik részük ősszel és vannak nyáron virágzók is. Gondos válogatással elérhetjük, hogy mindhárom évszakban legyen virágzó növényünk. Vásárláskor ellenőrizzük a hagymáka, gumókat. Csak egészséges, kemény hagymákat, gumókat vegyünk. Ezektől az egyedektől várhatunk el egészséges növekedést és szép virágzást.

Ültetés

Hagymás, gumós virágok ültetésével úgy érhetünk el különösen szép hatást, ha csoportosan telepítjük őket. A különféle fajtájú növényeket úgy ültessük, hogy az egyes fajták virágzási ideje megegyezzen. A hagymás, gumós növények minden jó víz elvezetésű talajban szépen fejlődnek és virágoznak. Pangó vízzel teli talajokban a hagymák, gumók könnyen elrothadnak.

Nehéz, kötött talajokat mélyen meg kell munkálnunk és fel kell javítanunk a szerkezetét szerves anyagokkal, például tőzeg, humusz, szerves trágya. A hagymákat, gumókat legjobb, ha kavicsból készített drénrétegre ültetni. Az ültetés mélysége a hagyma nagyságától és fajtájától függ.

A nárciszok, császárkoronák ültetési mélysége 20-25 cm, a tulipánok, jácintok ültetési mélysége 10-15 cm, a kisebb méretű hagymák ültetési mélysége 10 cm. Bizonyos virágok rizómáját sekélyen kell ültetni, például az Irisz, más néven nőszirom.

Az ültetési mélységet nagyon fontos betartani, mert ha ettől eltérünk, akkor az egyes hagymák nem fognak virágozni, szabadföldben. Ültetéskor figyeljünk arra, hogy a hajtáscsúcsok felfelé álljanak.

A tavasszal virágzó hagymás növényeket kora ősszel ültessük, a nyáron, ősszel virágzókat pedig tavasszal. A tavaszi virágzású növények ültetésekor, ősszel fontos figyelni arra, hogy időben ültessük el őket, legyen idejük begyökeresedni a hideg időig. A kora ősszel beültetett növények jól begyökeresednek, ezért tavasszal szép virágzást várhatunk tőlük. Ha valamiért a tavasszal virágzó hagymás, gumós növényeket csak később tudjuk elültetni, akkor védjük takarással a hagymákat, gumókat úgy, hogy a talajra valamilyen takaró anyagot teszünk, ami megvédi a talajt a hagymákat, gumókat az átfagyástól.

Hagymás, gumós virágok gondozása

Ültetés után ne hanyagoljuk el a növényeket. Az első évben szépen virágzó növényeknek, elvirágzás után adjunk szervestápanyagot, amit a talajba bemosódva a hagymák, gumók fel tudnak venni és elraktároznak a következő évi virágzásra. A tavasszal, nyáron elvirágzott növények lombozatát elpusztulása után vágjuk vissza talajmagasságig. Ügyeljünk arra, hogy csak is akkor vágjuk le a lombozatot, amikor már teljesen elpusztult. Erre azért kell különösen figyelni, mert ha túl korán vágjuk le a lombozatot az megakadályozza virágok megfelelő asszimilációját, amelynek következtében a hagymák, gumók egyre kisebbek és kisebbek lesznek, végül elpusztulnak. Az nyári virágzású díszfűvek lombozatát elpusztulása után érdemes meghagyni. A díszfű elhalt lombozatán, télen megtelepedő dér vagy különös látványt kölcsönöz.

Öntözés

Ültetés után a talajt öntözzük be. A talaj legyen mindig nedves, de ne alakuljon ki vízpangás, mert a hagymák, gumók megrothadnak. Különösen nyáran ügyeljünk arra, hogy a talaj ne száradjon ki ott, ahol hagymás, gumós növények vannak, mert kiszáradhatnak.

Szaporítás

A hagymás növények sarjhagymákat fejlesztenek, amiből szaporodnak, ezeket háromévente érdemes eltávolítani. A rizómás növényeket tőosztással szaporíthatjuk.

Teleltetés

Az fagyérzékeny hagymás, gumós növényeket, például kardvirág, dália télen védeni a fagykárral szemben. Ezeket ősszel közvetlenül az első fagyok előtt szedjük ki a földből, tisztítsuk (mossuk), szárítsuk meg és tároljuk őket hűvös fagymentes helyen. Gyakori gond, hogy a lakás és a hozzá tartozó garázs túl meleg a hagymások átteleltetéséhez, a fűtetlen kerti tároló pedig nem fagymentes. Ilyen esetben a hagymák tárolására a legmegfelelőbb hely a vízóraakna. A hagymákat, gumókat tegyük megfelelő tárolóba, például ládába vagy jutazsákba és ezt helyezzük a vízóraaknába.