Az egyik legfontosabb kora tavaszi teendő a kertben a lemosó permetezés, amelyet évente kétszer tavasszal, és késő ősszel (őszi lemosó permetezés) érdemes elvégezni.

A lemosó permetezés célja, hogy a fás szárú növények törzsén, vázágain, kéregrepedéseiben megtelepedett baktériumos és gombás spórák szaporító képleteit elpusztítsuk, és gyérítsük a kártevő rovarok, például levéltetvek, pajzstetvek, molyok, atkák stb. áttelelő alakjait, ezzel megelőzzük a tavaszi túlságos elszaporodásukat.

Mikor végezzük a lemosó permetezést?

Kora tavasszal, a hideg időszak elmúlta után, a metszési, növénytisztogatási, növényápolási munkák elvégzése után kell megoldani a növények lemosó permetezését. A kívánt hatás eléréséhez a permetezést fagymentes, szélcsendes időben végezzük, amikor napközben a levegő hőmérséklete eléri legalább az 5°C-ot. A permetlével ne takarékoskodjunk. Bőséges lé mennyiséggel, lemosás szerűen permetezzünk úgy, hogy a törzseken és az ágakon az egyenletes fedés biztosítva legyen. Ne, nagyoljuk el a munkát!

Permetezés előtti teendők

A növények tavaszi metszése, illetve a mechanikai növényvédelmi munkák során mindenképpen távolítsuk el a sérült, letört vagy különféle kórokozókkal kártevőkkel, például monília, lisztharmat, tűzelhalás, vértetű, pajzstetvek, erősen fertőzött, száradó vagy elszáradt vesszőket, ágrészeket is. A beteg résszel együtt, az egészséges részből is vágjunk le körülbelül 8-10 cm-es darabot. A sebfelületeket fasebkezelővel, például Fa gél kenjük be, annak érdekében, hogy a seb gyorsabban gyógyuljon és megelőzzük a seben keresztül kialakuló fertőzést. A levágott, beteg növényi részeket lehetőleg égessük el. A törzsön, vázágakon lévő rákos és mézgás sebeket éles késsel, kacorral az egészséges részig vágjuk ki, majd azokat is kenjük be sebkezelővel.

A metszéshez használt eszközöket, például, metszőolló, ágvágó, fűrész időnként fertőtlenítsük, főként, ha beteg növényeknél használtuk őket, például 70%-os alkoholban, a fertőzések tovább terjesztésének elkerülése céljából. A tavaszi metszési munkák során ne felejtsük eltávolítani a növények körül előtörő sarjakat sem, mert ezzel például a vértetű áttelelő, gyökérlakó alakjait gyéríthetjük eredményesen.

Metszéskor feltétlenül keressük meg és távolítsuk el a gyűrűspille, egyéves, vesszőkön spirálisan elhelyezett, akár több száz tojást tartalmazó szürke tojáscsomóit is. Nehezen vehetők észre, mert kéregszínűek. Gyapjaslepke kártétel esetén az áttelelést szolgáló tojáscsomókat a törzsről, az ágakról, a falról még a tél folyamán kaparjuk le és pusztítsuk el.

A lemosó permetezés előtt ne feledkezzünk meg a talajra hullott beteg, fertőzött levelek megsemmisítéséről sem. A leveleket lehetőség szerint semmisítsük meg! A zöldhulladékként elszállított levélzet a gyűjtőhelyen elhelyezve ugyan úgy fertőz, mintha a kertben hagynánk.

Miért fontos a lemosó permetezés?

 1. Ezzel a munkafolyamattal még rügyfakadás előtt lehetőség nyílik a fás szárú növények, például a fák, bokrok törzsén, vázágain, vesszőin, illetve, ezek kérgén és kéregrepedéseiben, a rügyek felületén vagy azok környékén megteleped és ott telelő kórokozók, gombák szaporítóképleteinek, illetve a rovar- és az atkakártevők, például levéltetvek tojásai, pajzstetvek, takácsatkák kifejlett egyedei és tojásai, telelő alakjai egy részének elpusztítására.
 2. A gondosan és idejében elvégzett lemosó permetezés jelentősen növeli a tenyészidőszakban végzett egyéb kémiai kezelések hatékonyságát. Ügyeljünk arra, hogy a lemosó permetezést még rügyfakadás előtt végezzük el, mert a lemosó permetszer perzselést okozhat a fiatal hajtásokon.

Lemosó permetezés elvégzésekor figyeljünk még a következő szempontokra is:

 1. A lemosó permetezés végrehajtása előtt a begyűjtött növényi minták alapján feltétlenül győződjünk meg a kártevők faji összetételéről (némi előtanulmány szükséges), ill. az egyedsűrűségükről (ehhez használjunk nagyítót). Ez segít kiválasztani a megfelelő lemosó permetező szert.
 2. Nagyon fontos a kezelés jó időzítése, ezért ügyeljünk arra, hogy a lemosó permetezés a rügypattanáshoz lehető legközelebbi időpontban történjen, mert a telelőhelyekről fokozatosan előjövő kártevők, ill. az éledő kórokozók ilyenkor a legérzékenyebbek a növényvédő szerekre és könnyebben elpusztíthatók.
 3. Ügyeljünk a kivitelezés megfelelő minőségére is, mert a lemosó permetezőszerek mindegyike kontakthatású, ezért a megfelelő hatás eléréséhez a károsítókat tökéletesen be kell fedni. Azt is figyelembe kell venni, hogy sok fertőzött gyümölcs- és levélmaradvány lehet a fák alatt is, ezért a permetléből ezekre is jusson.
 4. A permetezéshez megfelelő védőöltözékre van szükség. A permetező szerek alkalmazása előtt figyelmesen olvassuk el a csomagolás címkéjén feltüntetett előírásokat, például engedélyezett dózis (töménység), szükséges védőfelszerelés, munka-egészségügyi és élelmezés egészségügyi várakozási idő és a munka során ezeket maradéktalanul tartsuk be.
 5. Bár a rezes lemosó permetezéssel lezárjuk a metszés során keletkezett kisebb-nagyobb sebfelületeket, ez nem helyettesíti a metszést követő sebkezelést. A sebek kezelésekor azt az általános szabályt kell követni, hogy az 1-2 cm-t meghaladó sebfelületeket feltétlenül kezelni kell. Ne használjunk sebkezelésre „költségtakarékos” megoldásként olajfestéket, mert hamar beszárad és megrepedezik, így kapu nyílik újabb fertőzéseknek.

 

A növények lemosó permetezéséhez felhasználhatjuk a réz alapú készítményeket, például rézszulfát, rézhidroxidot, rézoxikloridot, bordói keveréket vagy például poliszulfidkén, például kálcium-poliszulfid készítményeket, és az ún. olaj tartalmú készítményeket, például vazelinolaj, ásványolaj, növényi olaj, paraffinolaj.

A réz tartalmú készítmények közös jellemzője, hogy a lisztharmat kivételével a gombás és a baktériumos betegségek egész sora ellen hatékonyak. Például:

 • a növények baktériumos és gombás ágelhalás, tűzelhalás, varasodás és egyéb gombabetegségek ellen.
 • csonthéjasokban baktériumos és gombás ágelhalások, például kajszi pszeudomonászos és leukosztómás elhalása (gutaütés); meggyben, cseresznyében, szilvában és kajsziban monília, levéllyukacsosodás és egyéb levélbetegségek; őszibarackban, szilvában tafrinás betegség ellen;
 • bogyós gyümölcsűekben a málna és a szeder didimellás, leptoszfériás vesszőbetegségei ellen;
 • héjas gyümölcsűekben a baktériumos betegség ellen javasoljuk használni a különböző rézkészítményeket.

A rézkészítmények biztonságos használata érdekében a kezeléseket a rézérzékenység figyelembevételével alkalmazzuk az almatermésűekben a zöldbimbós állapot végéig, a csonthéjasok közül őszibarackban rügyfakadásig, kajsziban pedig a piros bimbós állapot végéig a perzselés elkerülése miatt be kell fejezni. A rézzel történő lemosó permetezés az almatermésűekben (alma, körte, birs) a tűzelhalást okozó Erwinia amylovora baktérium fertőzési veszélyét is csökkenti.

A növényeken áttelelő lisztharmatgombák ellen a kén tartalmú készítmények hatásosak. Ezek közül ki kell emelni a poliszulfidkén hatóanyagú készítményt, például Tiosol.

A poliszulfidkén tartalmú készítmények a különböző gombás betegségeken kívül, például a rovar, például pajzstetvek, levéltetvek, körtelevélbolha és az atkakártevők ellen is hatásosak. A rovarölő hatásuk különösen olaj tartalmú szerekkel kombinálva fokozható, ilyen készítmény, például a poliszulfidkén + vazelinolaj tartalmú Nevikén (olajos mészkénlé).

Az ún. olajos készítmények (növényi olaj, paraffinolaj, vazelinolaj) a rovar- és atkakártevők ellen a leggyakrabban alkalmazott lemosószerek. Tekintettel arra, hogy a kártevők többsége még a keményebb téli fagyokat is átvészeli, a telelő alakok ellen az olajos lemosás általánosan javasolt. Ölőhatásukat úgy fejtik ki, hogy vékony bevonatot képezve a kártevők áttelelő alakjain, megakadályozzák azok légzését. Hatásosak a pajzstetvek, levéltetvek tojásai, takácsatkák kifejlett egyedei és tojásai, körte-levélbolha ellen.

Az őszi lemosó permetezés elvégzésének legkedvezőbb időpontja a vegetációs időszak végére, a lombhullás időszakára tehető. Ezen időszakban a leveleken áttelelni készülő szaporító képletek, spórák, kártevők tojásai is eredményesen elpusztíthatók. A leváló levelek az alapjuknál kaput nyitnak a kórokozóknak, míg a helyük be nem parásodik. Sok kórokozó a rügypikkelyek közé húzódik a hideg elől, amelyek szintén a lombhullás idején záródnak. A növényvédő szer kijuttatása nagy lé mennyiséggel indokolt a törzseken és az ágakon való egyenletes fedés biztosítása érdekében.

A lemosó permetezés költséges eljárás, de aki ezt gondosan és idejében elvégzi, annak a tenyészidőszakban kevesebb gondja lesz a kórokozókkal, kártevőkkel.