Hogyan lehet madárbarát kertünk?

Elképesztő élmény tavasszal és nyáron reggelente, amikor a madarak hangkoncertjére ébredünk. Egy megfelelően kialakított kertben könnyen olyan koncert lehet, amely minket is a szabadba hív.

A madarak olyan helyeken érzik jól magukat, ahol találnak táplálékot, fészkeléshez és alváshoz megfelelő helyet. A helyi madarak a táplálékukat, elsősorban, földről, virágokról, bokrokról és fákról szedik. A növényeken magvak, gyümölcsök és bogyók teremnek, amelyek a rovarokat is vonzza.

Ötletek a madárbarát kerthez

Nagyon egyszerű a madarakat becsalogatni a kertbe. Ehhez azt kell tenned, hogy minél természetesebb legyen a kertünk. Ennek érdekében olyan növények kellenek a kertbe, amelyek táplálékot biztosítanak a madaraknak. Ezen kívül fészkelő segédeszközöket (madárodú, etető, itató, fürdető), is kihelyezhetsz a kertbe. Sokat segít a madarak becsalogatásában az, ha itatót, fürdetőt helyezel ki a kertbe, úgy hogy a madarakat, a ragadozó állatok ne érhessék el. Fontos, hogy az itatót rendszeresen tisztítsd és töltsd fel újra. Egy kis luxust is adhatsz a madaraknak, úgy hogy finom homok helyezel ki, egy megfelelő helyre, ahol könnyen megfigyelhető a madarak homok fürdőzése.

A madarak többsége a rovarokat is szereti, ezért építhetsz nekik rovarhotelt, hogy legyen megfelelő rovar táplálékuk.

Hogyan építhetsz bogárhotelt?

Három egyszerű lépéssel

  1. Vegyél elő egy nagyobb pl. befőttes konzervdobozt vagy egyéb kiüresedett tartót, amelyben pl. táplálék kiegészítő volt. Szükség van néhány kisebb ágra, szalmára és nádra, ha van a háznál. Ezen kívül szükséges zsineg, kötöző és valamilyen vágó eszköz (metszőolló, olló, szike).
  2. Vágd fel az ágakat a doboz, tartó hosszának méretére. Helyezd bele a dobozba az alapanyagokat (feldarabolt ág, szalma, nád).
  3. Tekerd körbe a zsineggel a dobozt vagy a tartót és akaszd fel egy védett helyre a kertbe, és hamarosan beköltöznek a rovarok a hotelbe.