Mi a kertépítés?

A kertépítés egy meglévő ház vagy épülő ház kertjének a megépítése vagy átalakítása, amely gondos felmérést és tervezést igényel. A felmérés folyamán figyelembe kell venni a kert adottságait, fekvése, klímája, talajtípusa. A felmérés során érdemes átbeszélni, hogy milyen növényeket és egyéb dolgokat (medence, tó, játszó rész a gyerekeknek stb) szeretne a tulajdonos a kertjébe és ennek figyelembe vételével javaslatot kell adni a kertépítőnek arra vonatkozóan, hogy a tulajdonos által kívánt építés megvalósítható e vagy módosítani kell bizonyos dolgokon, pl. telepítendő növények fajtái, vagy valamilyen egyéb kialakításán, pl. járda szélessége. Egy szűkre tervezett járda komoly problémát okozhat, pl. ránövő növények, gépek (fűnyíró), növények mozgatása (ősszel, téli tároló helyre mozgatás) vagy egyéb dolgok mozgatása esetén, pl. költözés vagy bútorvásárlás (új bútor bejuttatása). Másik probléma a növények elhelyezése, a ház, kerítés vagy vezeték közelében. A túl közel ültetett növények hamar ránőhetnek a házra, átnőhetnek a szomszédba vagy vezeték szakadást okozhatnak. A helytelenül kiválasztott növények nem megfelelően fejlődnek, idővel elhalhatnak.

A kertépítés során célszerű az öntözőrendszert kiépíteni. Utólagosan is lehet telepíteni, de emiatt, a kert bizonyos része újból fel lesz bolygatva az öntözőcső telepítése miatt.

 

Mi a kertgondozás?

A kertgondozás egy meglévő, ház kertjének folyamatos gondozását jelenti a növények igényeit figyelembe véve. A kertgondozás időszaka időjárástól függő, bizonyos években korán Februárban is kezdődhet, amely November közepéig is eltarthat. A kertgondozás első feladata, az esetlegesen, az előző ősszel megmaradt, lehullott lombozat összeszedése, a növények átvizsgálása (fagykárok megállapítása). Ezután a metszés, közvetlenül utána lemosó permetezés, majd a fű növekedési üteme alapján, az első fűnyírás után gyepszellőztetés, tápozás, végül a növények folyamatos gondozása, pl. bokrok, sövények nyírása, metszése (pl. rózsa, leander, szőlő), időnként permetezés, ami időjárástól (esőzés, rovarok megjelenésétől) függő, és a rendszeres fűnyírás. A kertgondozáshoz tartozik az is, ha erős fagy esetén bizonyos növények elfagynak, amelyeket újra kell telepíteni.

A kertgondozás része, hogy folyamatosan figyelni kell az öntözőrendszer megfelelő működésére.