A gyeptulajdonosok többsége előbb-utóbb találkozik az alábbi problémával – a gyönyörű, egybefüggő, zöld gyepben csúnya foltok jelennek meg. Ennek több oka lehet.

A gyepfoltosodás okai

Műtrágyák, vegyi anyagok

A gyepen megjelenő foltokat nem minden esetben gombabetegség okozza. A problémát műtrágyák és egyéb vegyi anyagok is okozhatják.

Ha a műtrágyát nem egyenletesen (kézzel) szórjuk szét a gyepen, a gyepen különféle zöldes, sárgás árnyalatú foltok jelenhetnek meg. Az erős nyári napsütés is okozhat sárga foltokat a gyepben. Ha a műtrágyát nem öntözzük be megfelelően a talajba, kiégeti a füvet.

Az is előfordulhat, hogy egy kis műtrágya a szóró kocsi feltöltésekor a kocsi mellé került a gyepbe, amit nem távolítottunk el rendesen. Ilyen helyeken is megjelenhetnek barna foltok (kiégés) – a túl sok műtrágyától kiszárad a fű. Ugyanezt a hatást figyelhetjük meg vegyi anyagok, mint például motorolaj, benzin, hígító vagy egyéb szer használatakor, ami a gyepre kerül. Érzékeny, finom szálú gyep esetében egyetlen csepp is ártalmas lehet. Éppen ezért nagyon fontos, hogy mindig kemény, vízhatlan talajon végezzünk hasonló tevékenységeket, és kerüljük, hogy bármilyen anyag kiömöljön. A vegyszerek nem csupán a gyepre, hanem az egész környezetre ártalmasak.

A gyep foltosodását okozhatja valamilyen permetszer vagy gyomirtó nem megfelelő használata is. Ezen kívül az is okozhat foltosodást, ha valamilyen tárgyat a gyepre helyezünk, ami alatt a gyep kihal. Foltosodást okozhat az is, ha kutya vagy macska a gyepbe végzi kisebb, nagyobb dolgát.

Amennyiben a foltosodást a fentiek idézték elő, a probléma könnyen megoldható újravetéssel.

Gombás betegségek

Gombás betegségek is okozhatnak különféle színű, sárga, barna vagy fehér, rózsaszín foltosodást. A fertőzés terjedése különösen jellemző, ha a pázsitot fagy, hőség, stressz (nagy meleg) vagy hosszú ideig tartó csapadékos időjárás teszi próbára.

A gombás fertőzés könnyen felismerhető elemzéssel, milyen gombabetegséggel van dolgunk. A leggyakoribb betegségek:

  1. Fehér hó penész
  2. Szürke hó penész
  3. Rozsdabetegség
  4. Dollárfolt
  5. Rizoktóniás betegség
  6. Lisztharmat
  7. Levélfoltosság
  8. Ofioboluszos foltosság

A betegségekről részletesen olvashatsz a Fű, gyep betegségek részben, a kiemelt részre kattintva.

Kiszáradás

Ha az aszályos nyári hónapok alatt a gyep túl kevés vízhez jut, foltokban vagy akár a teljes területen kiszáradhat a fű. Ebben az esetben újratelepítés, újravetés is szükséges lehet, mivel a kiégés után, nem minden esetben regenerálódik megfelelően a gyep.