Az örökzöld cserjék lombozatukkal egész évben díszítenek. Az örökzöld cserjék különlegessége, hogy virágoznak is. Ennek köszönhetően dupla értékük van, két féle módon díszítik a kerteket. Ilyen cserje, például a babérmeggy, rododendron, mahónia, tarka levelű japán babérsom, azálea. Mindegyik örökzöld cserje a virágzásuk ideje alatt vidám hangulatot teremt a kertnek. Az örökzöldek egy része talaj szempontjából toleránsak, sőt még az árnyékos részeken is megélnek.

Az örökzöld cserjék szoliterként közkedvelt növények. Az örökzöld cserjék több fajtája térelválasztónak vagy sövénynek is kiválóan jó. Különösen drót vagy léckerítések mellé ültetve sövényként megfelelő takarást biztosítanak. Télen az örökzöld cserjék a madarak számára remek búvóhely. A madarak gyakran építenek fészket örökzöld növények közé, ami megfelelő védettséget nyújt a frissen kikelt madaraknak.

Ha sövényt szeretnék kialakítani örökzöld cserjékből, akkor ajánlott azonos fajtájúakat és növekedésűeket választani. Az alacsony növekedésű örökzöld cserjék alkalmasak terek elválasztani. A magas fajták kiválóan alkalmasak takarásra, telekrészek elválasztására. A magas növésű örökzöld cserjék zaj és porfogónak is kiválóak.

Milyen cserjéket telepítsünk?

Cserjék telepítése előtt több szempontot kell figyelembe venni: kert elhelyezkedése, tájolása, talajszerkezete. Faiskolákban legfőképpen konténeres vagy földlabdás örökzöldeket vásárolhatunk, amelyeket időjárástól függően kora tavasztól, őszig ültethetünk.

Örökzöld cserjék kiválasztása

Az örökzöld cserjék kiválasztásakor előre kell gondolkodnunk, arra az időre, amikor a növények elérik a teljes magasságukat, kiterjedésüket. Ha, ezt nem vesszük figyelembe, az problémát okozhat. Ilyen probléma az, amikor kerítés mellé ültetve nincs hely a sövény nyírására a kerítés és a sövény között. A kerítésre nőtt sövény, a kerítés élettartamát is jelentősen csökkenti, a megfelelő levegőzés hiánya miatt. A fa kerítések újra festése emiatt nem megoldható, amiért hamarabb kezdenek korhadni. Ugyanez igaz a drótkerítésekre is, a levegőzés hiánya miatt gyorsabban rozsdásodnak.

Örökzöld cserjék kiválasztásakor vegyük figyelembe venni a növények virágzási idejét, válaszunk olyan örökzöld cserjéket, amelyek virágzási ideje különböző. Kiválasztás szempontjából fontos figyelembe venni a növény fény és talajigényét is. Az örökzöld cserjék többsége igen érzékeny a talaj kémhatására. Ültetés után, ha szeretnénk betölteni az átmenetileg szabad teret, akkor ütessünk évelő virágokat, majd ezeket ültessük át a cserjék növekedése alapján.

Megvásárláskor ellenőrizzük a növények egészségi állapotát. Csak egészséges, szép színű, arányos megjelenésű cserjéket vegyünk.

Örökzöld cserjék ültetése

Ültetési időszak

Földlabdás, konténeres örököld cserjéket időjárástól függően február közepétől, márciustól, késő őszig is ültethetők.

Ültetési távolság

Az örökzöld cserjék ültetési távolsága 2-3 méter. Érdemes nagyobb távolságot választani, hogy a gondozásuk (metszés, nyírás, permetezés) ne okozzon problémát. Sövényként telepítve a kisebb ületési távolság a megfelelő.

Ültetés lépései

  • Az ültetés lépéseinek betartásával megalapozhatjuk növényünk egészséges fejlődését és jövőjét. Az első lépés a megfelelő ültetőgödör kiásása. A gödör mélysége és szélessége minimum 2-3-szorosa legyen a gyökérzet méretének. A gödör alján lazítsuk meg a talajt. A gödörből kiásott földet forgassuk át néhányszor, hogy minél porhanyósabb legyen a növény közege.
  • A kiásott földbe porítás után keverjünk nagy mennyiségű érett szerves tápanyagot.
  • Tegyünk egy kis réteget a földkeverőkből vagy jó minőségű komposztból a kiásott gödör aljára, amely nagyon fontos a növény optimális fejlődése szempontjából.
  • Következő lépésként földlabdás növény telepítésénél a földlabdát borító jutazsákot óvatosan távolítsuk el a földlabdáról, a könnyebb gyökeresedés érdekében. A földlabdán hagyott jutazsák lebomlásához sok időre van szükség, amíg a cserje nem tud begyökeresedni a talajba. Ezután helyezzük a növényt a gödörbe, úgy, hogy függőlegesen álljon, és arányos távolságban legyen a gödör minden szélétől. Konténeres növény ültetése estén vegyük ki a növényt a konténerből és helyezzük, a gödörbe a feljebb leírt módon. A növény a talaj magasságához képest 2-3 cm mélyebre kerüljön, a talaj felszínétől, a jobb bokrosodás érdekében.
  • Töltsük fel a gödröt félig földdel, majd óvatosan tapossuk meg körbe. Ezután alaposan áztassuk meg a földet vízzel. Végül töltsük fel a gödröt, kicsit magasabban, mint a talajszínt, majd újból tapossuk le.
  • Következő lépésben szórjunk a növény köré a talajra hosszú hatástartamú szerves tápanyagot, alaposan öntözzük meg, végül szórjunk mulcsot a gyomosodás megelőzése és a víztartó képesség érdekében a növény köré, 6-8 cm vastagon.
  • Ültetés után évszaknak és csapadékosságnak megfelelően öntözzük a beültetett cserjéket. Az öntözés gyakorisága a talaj nedvességétől függő. Ügyeljünk arra, hogy sose száradjon ki a talaj, ültetés után. A cserjék gyökeresedési ideje méretüktől függően 24 hónap. Enyhe csapadékhiányos teleken is gondoskodjunk az öntözésükről.

Öntözés

Rendszeres és kiadós öntözést igényelnek a cserjék a begyökerezési folyamat alatt, mely az ültetés utáni első 2 évet jelenti. Az öntözés gyakoriságát az adott évszak és időjárás határozza meg. Késő tavasszal és nyáron többet, ősszel kevesebbet kell öntöznünk. Nyári telepítésnél naponta kell öntöznünk, főként homokos talaj esetén. Nyáron a kánikulai időszakban a locsolás ideje mindig kora reggel vagy késő este legyen. Cserépbe, dézsába ültetett növényeket még sűrűbben kell öntözni, sokkal hamarabb kiszárad a földjük. Csapadékszegény télen, enyhe időben locsoljuk meg a növényeket, mert sokszor a relatív vízhiány miatt kiszáradnak.

Tápanyagpótlás

A kiültetett és az edényes növények is folyamatos tápanyagpótlást igényelnek ahhoz, hogy életerősek legyenek és megfelelően növekedjenek, virágozzanak. Ezen folyamatok során sok tápanyagot használnak el a növények. A leghatékonyabban úgy oldható meg a tápanyagpótlás, hogy évente kétszer tavasszal és ősszel, hosszú hatástartamú szerves tápanyagot szórunk ki a növényeknek. A tavasszal kiszórt tápanyagot a növények a növekedésükhöz, virágképzésükhöz, majd bogyók növesztésére használják fel. Ezen kívül a tápanyagpótlás ellenállóbá teszi a növényeket az időjárási körülményekkel és a korokozókkal és kártevőkkel szemben. Az ősszel kiszórt szerves tápanyag hozzájárul ahhoz, hogy a növények vegetációs időben felhasznált tápanyagaikat pótolja, és ez által, ellenállóbbakká váljanak a szélsőséges őszi és téli időjárással szemben.

Új ültetésű cserjék védelme télen

Ősszel telepített fiatal növények tövét falombbal, szalmával, komposzttal takarhatjuk, így nehezebben fagy át a talaj és nem szárad ki. Cserepes, edényes cserjék legegyszerűbb teleltetési módja, ha lesüllyesztjük a talajba, amely védelmet nyújt erőteljes fagyok ellen, ami gyökér elfagyást okozhat.

 Nyírás, metszés

Az örökzöld cserjék metszését, nyírását virágzás után végezzük. A metszés, nyírás legkésőbbi időpontja szeptember közepe, annak érdekében, hogy a jövő évi virágzás megfelelő legyen. Ha ennél későbbi időpontban metsszük, nyírjuk, az örökzöld cserjéket az hátrányosan befolyásolja a jövő évi virágzást. A nagy levelű örökzöld cserjékből álló sövények alakítását, formálását metsző ollóval kell megoldani, mert a sövényíró nyíráskor a leveleket kettévégja, ami elég csúnya látványt nyújtana.