A fa, mint szimbólum

Minden fának van egy története, attól kezdve, amikor fa önmagától vagy ember által el lett vetve, illetve megvásárolták, mint csemetét. A fa ültetése sokszor valamilyen eseményhez kapcsolódik, amely sokféle lehet: gyerek születés, házasság, ajándékozás, megemlékezés stb. A fa ültetéshez emlékek is kötődhetnek: gyerekkorban ültetett fa szülőkkel vagy nagyszülőkkel. Az élő fenyőfa (karácsonyra vásárolt) köthető például elmúlt karácsonyhoz.

Selyemakác

A fák képesek szimbolizálni, inspirálni és kifejezni a szeretet, a hála, a védelem és a boldogság legmélyebb érzéseit. A föld e fenséges növényei annyira becsesek, hogy ősidők óta mindegyiket különleges jelentéssel tisztelik. Minden fa ereje, szépsége és nyugalma az élet varázslatát és csodáját jelképezi a mítoszok és folklór világában.

Kocsánytalan tölgy

Mit szimbólizál a fa:

 1. Növekedést
 2. Fejlődést
 3. Változást
 4. Megújulást (lombhullató fák)
 5. Szeretetet
 6. Békét
 7. Nyugalmat
 8. Harmóniát
 9. Életet
 10. Energiát
 11. Védelemet
 12. Egészséget
 13. Kitartást
 14. Szerencsét
 15. Boldogságot
 16. Bátorságot
 17. Alázatot
Szelídgesztenye

A fák sokoldalú haszna:

 1. Levegőszűrő, oxigén termelő: A fák szűrik a levegőnket CO2 és egyéb szennyező anyagok elnyelésével. Cserébe oxigént bocsátanak ki számunkra lélegezni, ami az élethez szükséges.
 2. Víztisztítás: A szennyező anyagok kiszűrésével, védik a vizet.
 3. Talaj: A fák megakadályozzák a talajeróziót.
 4. Biodiverzitás: A fák a világ szárazföldi biológiai sokféleségének 80%-ának adnak élőhelyet. Egyetlen fa az erdőben többszáz, az esőerdőben akár 2000 fajnak is otthont adhat.
 5. Társadalmi hatás: A fák több milliárd embernek adnak megélhetést: csemete-, fa termelők, faiskolák, fafeldolgozás, építőipar, különféle kézműves termék készítőinek. Nem utolsó sorban pedig meleget ad, télen fafűtéses házak lakóinak.
 6. Zajvédelem: A forgalmas utak zaját hatékonyan felfogják.
 7. Rekreáció: A lelki és biológiai folyamatokra pozitív hatással vannak a fák.