A cím első olvasásra meglepő lehet, azonban vannak olyan országok, ahol a fa ajándékozás természetes. Például, Kenyában egy fa ajándékozása több, mint egy gyönyörű gesztus: ez egy olyan ajándék, amely értelmet és örömet jelent minden érintett számára.

Egy fa ajándékozása egyedülálló módja annak, hogy köszönetet mondjunk szeretteinek. A fa ajándékozásával egyben pozitívan hatunk a környezetünkre.

Fa ajándékozással, ültetéssel köszönetünket fejezhetjük ki, a természetnek, mivel sokféleképpen ellát minket az élethez szükséges nélkülözhetetlen dolgokkal: étel, víz, tüzelőanyag, gyümölcs, zöldség stb.

Fa ajándékozással, ültetéssel megemlékezhetünk azokról, akik hozzájárultak ahhoz, hogy az életünk jobb, kényelmesebb, például a mosógépfeltaláló, autó feltaláló, izzó feltaláló, telefonfeltaláló, stb. Gondoljuk csak el milyen lenne az életünk ezek nélkül az eszközök nélkül.

Fa ajándékozással elismerésünket fejezhetjük ki egy sikeres vállalkozásnak, vagy egy dolgozónak, aki évek óta egy cég sikeréhez járul hozzá.

Selyemakác

Miért adjunk fát ajándékba?

 A fa sok mindent fejez ki:

 1. Növekedést
 2. Fejlődést
 3. Változást
 4. Megújulást (lombhullató fák)
 5. Szeretetet
 6. Békét
 7. Nyugalmat
 8. Harmóniát
 9. Életet
 10. Energiát
 11. Védelmet
 12. Egészséget
 13. Kitartást
 14. Szerencsét
 15. Boldogságot
 16. Bátorságot
 17. Alázatot
 18. Hosszú életet, pl. a legidősebb fa, a simatűjű szálkásfenyő 5000 éves.
Vadgesztenye

20 ok, hogy fát adjunk ajándékba:

 1. A fák a helyükön tartják a talajt: A fák gyökerei mélyen benőnek a talajba, szilárdan a helyén tartják, és segítenek megelőzni a talajeróziót, különösen domboldalon és más meredek terepen helyeken.
 1. A fák megkötik a szén-dioxidot: Ahogy a legtöbben az iskolában megtanultuk, a fák és más zöld növények szén-dioxidot vesznek fel, amelyet az emberek és más szervezetek termelnek. Fák nélkül kevesebb tiszta levegőnk lenne.
 1. A fák oxigént termelnek: A fotoszintézis révén a fák oxigént termelnek, amelytől az emberek és sok más élőlény élete függ.
 1. Egyes állatok a fáktól függenek: A fák fontos élőhelyet biztosítanak a vadon élő állatok számára, és alapvetőek a Föld számos ökoszisztémája számára. Egyes állatok egész életüket fákon élik le, és vannak olyanok, mint például az északi pettyes bagoly az Egyesült Államokban, Washington államban, nem tudnak életben maradni öreg erdők nélkül.
 1. A fák élhetőbbé teszik a városokat: Az élőlényekkel nyüzsgő városi erdő különösen fontos a városok számára. Az egészséges városi erdő az egyik legfontosabb tényező az élhető városok kialakításában. A gyerekek a városi környezetben ismerkedhetnek meg a természettel, ha fák közelében tartózkodnak, megfigyelik őket, és interakcióba (kölcsönhatásba) lépnek velük. A városi fákra való rálátás segíthet csökkenteni a stresszt és a szorongást, és javíthatja a városi lakosság általános jólétét.
Juharfa
 1. A fák növelik az ingatlanok értékét: Köztudott, hogy ha egy ingatlanon álló fa értéke a kora előrehaladásával növekszik. Egy kifejlett, egészséges fa értéke, akár 10-12 millió forint is lehet.
 1. A fák segítenek az energiamegtakarításban: A tudatosan, okosan ültetett fák az otthonok és más épületek közelében lévő ingatlanokon segíthetnek elzárni a szelet, a port, a különféle szennyeződéseket és árnyékot adnak. Ez segít csökkenteni a fűtési igényt télen és a hűtést nyáron.
 1. A fák fontosak a testi és lelki jólét szempontjából: A fák és a zöldfelületek látványa javítja a betegek gyógyulását, csökkenti a stresszt. A fák és a zöldterületek látványától a gyerekek sokkal jobban teljesítenek az iskolában, ha rálátásuk van a fákra, zöldterületekre, és a természetben játszva tölthetik idejüket.
 1. A fák táplálnak minket: Saját magunk termeszthetünk gyümölcsöt vagy diót a kertünkben. Gyümölcs- vagy diófák ültetésével az udvaron bőséges élelmiszert termelhetünk magának és családunknak, és talán még annyit is, hogy megoszthassuk barátainkkal, szomszédokkal, más családtagokkal.
 1. A fák egy helynek különleges érzését keltik: A fák olyan egyedi karaktert és szépséget adnak egy helynek, ami csak az adott helyen található meg.
Hársfa
 1. A fák befektetést jelentenek közösségeink és a jövő generációi számára: Fa ültetéssel, ajándékot adunk környezetünknek, közösségünknek. Mivel sok fafaj több száz, ill. ezer évig is élhet, a „befektetési” faültetésünk jóval tovább tart a saját életünkön.
 1. A fák segítenek lelassítani a csapadékvíz elfolyását: A fák segíthetnek felfogni az áthatolhatatlan burkolatról folyók és patakok felé lefolyó vizet, megvédhetik a patakpartokat, segíthetnek csökkenteni a hirtelen áradásokat, és segíthetnek feltölteni a föld alatti víztartókat. A vizes élőhelyeken és a folyók mentén élő fák jól alkalmazkodnak az áradásokhoz és más magas vízállású időszakokhoz.
 1. A fák segítenek fenntartani a helyi vízkörforgást: A fák nagyon fontos szerepet játszanak a helyi vízciklusok fenntartásában. A fák megtartják a vizet, megakadályozzák az elöntést, feltöltik a föld alatti víztartó rétegeket, fenntartják a vízgőzt a légkörben, növelve a csapadék esés lehetőségét.
 1. A fák védik a lakóhelyet a viharok ellen: A partvonalak mentén, ültetett fák segítenek megvédeni a szárazföld belsejében lévő területeket a viharhullámoktól, erőteljes szelektől.
 1. A fákból a mi felhasználásunkra gyártanak termékeket: A fák számos fontos terméket termelnek, amelyeket mindennapi életünkben használunk, beleértve a fát, a gyógyszereket és az élelmiszereket. Például a Moringa fát szuperélelmiszerként tartják számon, mivel a fa minden része élelmiszerként vagy gyógyszerként használható, és a magokat egyes fejlődő országokban még víztisztításra is használják. Néhány további egészségünkre hasznos fa: Vadgesztenyéből készült krém, Diófa levél, csillagánizs, fehér akác, fahéj fa, fűzfa, stb.
Cseresznyefa
 1. Gyönyörűek a fák: A fák ültetése nagyszerű módja annak, hogy egy csipetnyi gyönyörű természettel ruházzuk fel ingatlanunkat, és javítunk egy hely esztétikáját. Egy kifejlett fa gyönyörű virágzáskor és lombos állapotban is.
 1. A fák megtisztítják a talajt: A fák bizonyos szennyező anyagokat megkötnek, tárolnak, másokat pedig kevésbé mérgező formákká alakítják át.
 1. A fák segítenek a zajszint csökkentésében, megszüntetésében: A fák segítenek elnyelni a levegőben lévő hangos zajokat, különösen városi környezetben, autóutak, autópályák közelében lévő lakhelyeknél.
 1. A fák tisztítják a levegőt: A fák felfogják a légszennyező anyagokat, például szén-monoxidot, kén-dioxidot, nitrogén-dioxidot, ózont és részecskéket és helyettük tiszta levegőt adnak nekünk.
 1. A fák segítenek ügyfeleket vonzani a vállalkozásoknak: Az ügyfelek szívesebben részesítenek előnyben olyan vállalkozásokat, amelyek területén vagy épületük előtt fák vannak.

A témához kapcsolódó hasznos olvasni való: Fa, mint szimbólum