A babérmeggy az egyik legszebb örökzöld cserje, amely fényes levelei főleg télen feltűnő jelenség. Ez a faj Elő Ázsiában, a Balkán keleti felén őshonos. Ebből a cserjéből csodaszép sövény lehet kialakítani. Számtalan fajtája van, amelyek között megtalálható a sövénynek, szoliternek és edényben nevelhető dísznövénynek való.

A babérmeggy jellemzői, tulajdonságai

Örökzöld cserje, mely sűrű ágrendszere miatt kiválóan alkalmas szoliternek vagy sövénynek.

A köztudatban főként “közönséges babérmeggynek” nevezik.

Levelei fényes, bőrszerű, élénkzöld színű.

Tavaszi fehér virágzata, tömött fürtökben állnak, amely erőteljes illatot áraszt.

Elvirágzás után bogyókat fejleszt, amely eleinte piros, majd feketévé változik. A bogyói mérgező cián vegyületet tartalmaz.

Fajtái

Sokféle fajtája van, a kertészetekben.

Vannak köztük alacsony, 1 méter magasra növő és egészen magas, 6 métert elérő növények is.

Az alacsony fajták lassan fejlődnek. A magasabbak, a körülményektől függően évente 30-90 cm-t nőnek.

Minden fajtának fényes, bőrszerű, zöld színű levele van, csak alakjukban és színárnyalatban különböznek egymástól. Néhány fajtának pedig levelei kihajtáskor bronzos színezetű.

A magasra növő fajták, gyorsan nőnek, és terebélyes, 5-6 méter széles és magas bokorrá fejlődnek.

Egy ideje bonsai-ként nevelt és törzsre oltott babérmeggyet is vásárolhatunk egyes kertészetekben. A babérmeggy fa kiválóan alkalmas előkertek, teraszok, bejáratok díszítésére, talajba vagy edénybe ültetve.

Szaporítás

Magról, termés bogyóból vagy dugványozással.

Gondozás

Fényigényes növény, napon és félárnyékban egyaránt szépen fejlődik. Ha egész nap, tűző napsütés éri, megperzselődhetnek a levelei. Teljes árnyékot is elviseli, de ilyen helyeken nem lesz annyira tömött, dús bokor, mint naposabb helyen. Árnyékban még a virág képzése is csökken.

Nedves, árnyékos helyekre ne ültessük, mert gombabetegség támadhatja meg. Elég toleráns növény, így szinte minden talajban jól fejlődik, ennek ellenére jobban érzi magát savanyú talajokban.

Vízigénye közepes. A fiatal növényeket az ültetést követő két évben rendszeresen locsoljuk, a túlöntözést azonban kerülni kell. Az első két év után elég már csak a száraz, nyári időszakokban vizet adni a babérmeggynek.

Tápanyagigénye magas, amit növekedéshez, virágképzésre használ fel, ezért adjunk neki megfelelő mennyiségű tápanyagot. A tápanyag másik előnye az, hogy a babérmeggy ellenállóképessége növekszik, így nehezebben alakulnak ki betegségek.

 A babérmeggy örökzöld, tehát télálló, ennek ellenére erősebb, tartós fagyok esetén levélzete elfagyhat, ami idővel lehullik, és helyette újak nőnek. Ritkán az fiatalabb ágai is elfagyhatnak, ilyen esetben, tavasszal vissza kell metszeni ezeket a részeket, a fagyás mértékét figyelembe véve.

Télen a bogyói lehullanak, ami egy-két év alatt kihajt, ezeket óvatosan kihúzhatjuk és cserépbe nevelhetjük fel, ügyeljünk arra, hogy télen védett helyre tegyük őket. Ha nem akarjuk megtartani a kihatott növényeket távolítsuk el őket.

Metszés

Nyírása nagyon egyszerű feladat, de időigényes feladat. Sövénynyíróval sosem szabad alakítani, mert a levelei nyírás hatására szakadozott lesz.

Sövényként nevelve évente egyszer-kétszer kell metszeni növekedésétől függően, csakis elvirágzás után.

Erőteljesebben visszavágni fagyás estén tavasszal kell, egyéb esetbe, például túl nagyra nőtt, elvirágzás után. Formára alakításra nyár elején vagy végén (júniusban vagy szeptember végén) a legjobb.

Rendszeresen visszavágás estén, a babérmeggy nem virágzik, mert a virágok csak a kifejlett ágak végén nyílnak.

Bármilyen formára alakítható, amilyenre csak szeretnénk. Formára nyírás esetén ügyeljünk arra, hogy a leveleit ne vágjuk ketté, mert a kettévágott levél csúnya látvány.

A babérmeggy természetes formában is meghagyható, idővel, azonban a belső ágai elkopaszodhatnak. Ilyenkor visszavágás hatására újra sűrűsödik.

Babérmeggy ültetés

Ha természetes formájúra szeretnénk hagyni, akkor olyan helyre ültessük, ahol megfelelő méretű helye van a növekedéshez.

Sövényként telepítve az ültetési tőtávolság 70-80 cm legyen.

Az ültetés lépései

  1. Ássunk megfelelő méretű gödröt, kétszer-háromszor akkorát, mint a földlabda vagy konténer nagysága.
  2. A gödör alját lazítsuk fel, a kiásott földet morzsoljuk össze, tegyünk bele szerves, szálas tápanyagot.
  3. Ebből a földkeverékből szórjunk a kiásott gödör aljára 7-10 cm vastagon, egyenletesen.
  4. Elemeljük ki óvatosan a növényt vagy vágjuk le óvatosan a gyökerek megsértése nélkül a jutazsákot, távolítsuk el.
  5. A babérmeggyet helyezzük a kiásott gödörbe, az eredeti ültetési mélységig, a földlabda teteje egyszíntben legyen a talajjal, úgy hogy egyenesen és egyenletesen álljon a gödörben.
  6. Töltsük fel félig a gödröt a földkeverékkel, óvatosan tömörítsük, majd öntözzük meg alaposan.
  7. Miután a víz beszivárgott a talajba, töltsük fel a gödröt teljes, óvatosan tapossuk meg a növény körül a földet.
  8. Alaposan öntözzük be, iszapoljuk. Szórjunk a növény köré hosszú hatástartamú szerves tápanyagot.
  9. Szórjunk a növény köré 8-10 cm vastagon mulcsot a gyomosodás megelőzése érdekében.

Ha sövényként szeretnénk kialakítani, akkor az ültetés lépései azonos a feljebb leírttal, annyi a különbség, hogy ez esetben árkot kell ásni és ebbe kell ültetni a növényeket a megfelelő távolságra (70-80 cm).

Babérmeggy permetezése

A babérmeggynek, csakúgy, mint más növényeknek vannak betegségei. A babérmeggy betegségeit a szabadban előforduló gombák okozzák. A betegségek bárhol előfordulhatnak termőhelytől függetlenül. A gombabetegségek, akkor jelennek meg, ha a növény ellenálló képessége csökken. Ezért kiemelkedő fontosságú a megelőzés.

A permetezés gyakorisága az időjárási körülményektől és a babérmeggy ellenállóképességétől, egészségi állapotától függ. A megfelelően gondozott, egészséges babérmeggy ellenállóképessége jobb, mint az elhanyagolt babérmeggyé.

A babérmeggy és egyéb növények ellenállóképességét növelhetjük, rendszeres tápanyagpótlással, megfelelő, rendszeres vízellátással (csapadékszegény ősszel, tavasszal és télen is) és talajszerkezet javítással. A betegségek feltűnését ne vegyük fél vállról. Elhanyagolásuk a növény pusztulását is eredményezheti! A babérmeggy permetezése egész évben végezhető, szél, csapadék, fagymentes napokon, a megfelelő permetszerekkel.

A témához kapcsolódó hasznos olvasni való:

Örökzöldek, fenyők, tuják betegségei, kártevői