A víz az egyik legértékesebb és sajnos legdrágább természeti értékünk, ezért nagyon nem fontos megfelelően gazdálkodni vele. Csakúgy, mint a háztartás különböző területein, a kertben is takarékosan célszerű használnunk. Ehhez nyújt segítséget az alábbi tanácsok.

Mikor öntözzünk?

A legoptimálisabb, leggazdaságosabb öntözési időpont évszakonként változik. Tavasszal, ősszel öntözzünk ritkábban, az öntözés időpontja ne legyen túl korai. Az öntözés időtartama legyen optimális, a kert adottságait (fekvése, tájolása talaj szerkezete, sík, lejtős, növény fajták) figyelembe véve.

Késő tavasszal, nyáron, meleg időszakokban a levegő hőmérsékletének lehűlése után öntözzünk, így kisebb a párolgás mértéke, ezért jobban hasznosul az öntözővíz a növények számára.

Ilyen időszakokban az öntözésre legjobb időpont este 11 és hajnali 3 óra között van. Ennél későbbi hajnali 4, 5, 6 órai öntözéskor a korán felkelő forrón tűző nap az öntöző víz nagyobb részét elpárologtatja. Nyáron gyakran már reggel fél 8 környékén már 30 C is lehet a hőmérséklet.

 

Milyen módon öntözünk?

Az automataöntözés a legjobb, legkényelmesebb és leggazdaságosabb forma. Az öntözőrendszer előnyei:

 • Az öntöző rendszer, pontos időpontba évszakhoz állíthatóan programozható. A működését nem befolyásolja előre nem várt események.
 • Az öntöző egyenletes juttatja ki a vizet az öntözendő területre. Tehát a víz elosztás a lehető legoptimálisabb. A kert egyik része sincs túl vagy alul öntözve, ha megfelelően van beállítva.
 • Mindig azonos időben történik az öntözés, ami a növények szempontjából fontos, hiszen mindig megkapják a szükséges vizet.
 • A növények optimálisan vannak öntözve, a rotoros szóró fejeknek köszönhetően a magasabb növények levélzete is vízhez jut.
 • Rengeteg időt takarít meg: Például, ha egy kert öntözése 1 órát vesz igénybe, akkor az a vegetációs időszakban, időjárástól (szárazság) függően akár 185-245 nap lehet, átlagosan 215 nap. Napi egy óra öntözés évente 215 órát jelent, az közel 9 nap. Ezt az időt egyéb más élvezetesebb tevékenységgel is el lehet tölteni, például: nyaralás, utazás, kirándulás, bulizás.
 • Szabadság, utazás esetén a növények öntözésére nincs gondja, az öntözőrendszer megoldja.
 • Az öntözőrendszernek párásító, légfrissítő hatása van. Leköti a port, frissíti a levegőt. Optimálisabb klímát nyújt a növényeknek és a kertnek nyári kánikulai napokon.
 • Az öntözés időpontja és időtartama évszaknak megfelelően szabályozható, ennek következtében kisebb a párolgási veszteség. Kánikulai napokon a párolgás mértéke 60-80 %.
 • Az öntözőrendszer köthető kútra, ciszternára is, de lehet automatikusan váltó is. Például, ha kifogy a kútból, a ciszternából vagy az esővízgyűjtőből a víz, akkor automatikusan átvált vezetékes vízre.
 • Az öntözőrendszer intelligens, esőben és utána akár napokig nem öntöz.
 • Az okos öntözőrendszer vezérlő automata Wi-Fi vagy Bluetooth kapcsolat használatával működik. A Wi-Fi kapcsolatú öntözés vezérlő automatika a világ bármely pontjáról elérhető. Beállítását okos telefonunkról vagy számítógépről módosíthatjuk. Az igazán modern, minőségi okos vezérlő különböző meteorológiai állomásokhoz, mint például a reptéri időjárás állomás és magán állomásokhoz kapcsolódik. Beállítása kézzel is lehetséges.
 • Az öntöző vezérlő az időjárás előrejelzés alapján módosítja az öntözés időtartamát. Az időjárás előrejelzés alapuló öntözéssel min. 50%-os víz megtakarítás érhető el, de nagyon sok példa van arra, hogy akár 70%-os vízfogyasztás csökkenés is elérhető úgy, hogy a kert ugyanolyan üde és zöld.
 • Az öntözőrendszer növeli az ingatlan értékét.
 • Az öntözőrendszer sokszorosan megtérülő befektetés, pénzt, időt és energiát takarít meg.

Hogyan gazdálkodhatunk még jobban a vízzel?

Javítsuk a talaj szerkezetét, víztártó képességét. Ha lehetőségünk van rá, fúrjunk kutat a kertbe vagy telepítsünk a talajba telepíthető esővíztárolókat. Mulcsozzuk a kertet. A víz 60-80 %-a is elpárologhat egy forró nyári napon. A mulcs megfelelő vastagságban terítve nedvesség megkötő, párolgást csökkentő, gyomosodás gátló anyag, ami bizonyos mennyiségű tápanyagot is biztosít a növényeknek a folyamatos bomlás következtében. A mulcs a talajan lakó hasznos organizmus számára is ideális, körülményeket biztosít.

A témához kapcsolódó hasznos olvasni való:

Öntözés

Öntözési útmutató