Az alábbi öntözési útmutató segítséget nyújt a megfelelő öntözéshez.

1. A kiadós nyári felhőszakadásos esők nem elegendő minden növénynek, mivel csak a talaj felső szintjét nedvesítik át. Az felhőszakadásos esők nem helyettesítik a csendes, áztató esőzést, amely alaposan átáztatja a földet. A magas, széles növények alatti talaj sokszor még csendes, áztató esőzés után is viszonylag száraz marad, ennek az az oka, hogy a lombozat az eső nagy részét elvezeti a növények koronájának külső széle felé.

2. Az eresz védelmében álló balkon növények még tartós esők esetén is kevesebb vízhez jutnak, mint a nyílt területen állók, ezért külön öntözést igényelnek.

3. Nyáron kánikulában, napközben nem célszerű öntözni, mert a nagy meleg miatt a víz nagy része csak elpárolog, kárba vész.

4. Az öntözés optimális időpontja évszakoktól és egyéb tényezőktől függően eltérő. Kora tavasszal, ősszel a reggeli órákban sokszor elég hűvös van. Ez öntözés szempontjából ideális lenne, de figyelembe kell venni, hogy ha hűvösebb napokon, relatív korán reggel, 5, 6 órakor öntözünk, az kedvező körülményt biztosít a kórokozóknak. Késő tavasszal, nyáron nagy melegben késő este vagy kora hajnalban célszerű öntözni, amikor már megfelelően lehűlt a levegő, ilyenkor jobban hasznosul az öntözővíz.

5. A nagyra növő fák gyökeresedésének folyamata évekig tart, ezért ültetés után az első néhány évben kiemelkedően fontos a megfelelő öntözésük, különösen a nyári időszakban.

6. Minden növénynek alapos öntözésre van szüksége ültetés után, különösen melegebb időszakokban.

7. Különösen meleg, tartósan száraz időszakokban hetente háromszor, négyszer zuhanyszerűen öntözzük meg a növények lombozatát.

8. A balkon ládákban, cserepekben, dézsákban lévő növényeknek rendszeres öntözésre van szükségük. Különösen a késő tavaszi, nyári meleg napokon ügyeljünk arra, hogy ne száradjon ki a földjük. Ősszel időjárástól függően ritkábban öntözzük őket, ilyenkor is ügyeljünk, hogy ne legyen tartósan száraz a földjük.

9. A balkon ládákban, cserepekben, dézsákban lévő növényeket, ha öntöző kannával öntözzük, akkor ügyeljünk, arra, hogy az öntözőkannán legyen öntözőrózsa. Ha slaggal öntözzük a balkon növényeket, akkor a slagon legyen öntözőrózsa, annak érdekében, hogy ne mossa ki az öntözővíz a növények gyökérzetét.

10. A növényeket tavasszal és ősszel, szárazabb, melegebb időszakokba is öntözzük, lehetőség szerint ne túl korán.

11. Hűvösebb, szárazabb időszakokban úgy öntözzünk, hogy legyen ideje az öntözővíznek napközben felszívódnia, az éjszakai lehűlés előtt. Ezáltal megelőzhetjük a gombás betegségek kialakulását.

12. Télen szárazabb időszakokban is öntözzük a növényeket a kertben, különösen a sekélyen gyökeresedő fajtákat, például smaragd tuja.

13. Tartós, melegben, kánikulában még az örökzöldek is több vizet igényelnek, ezért őket is öntözzük.

14. Ügyeljünk arra, hogy ne öntözzük túl a növényeket, mert ennek gyökér rothadás lehet a következménye.

15. Az öntözés, esőzés, havazás, fizikai igénybevétel hatására a talaj tömörödik, ezáltal a vízfelvevő képessége csökken. Éppen ezért időnként 3-4 évenként lazítsuk a talajt, hogy az öntöző víz jobban bejusson a talajba.

A témához kapcsolódó hasznos olvasni való:

Öntözés

Gazdaságos, víztakarékos öntözés