A növényeknek ép úgy szükségük van tápanyagra, mint az emberi szervezetnek. Hiszen gondolja csak el: A növények növekednek, fejlődnek, virágot, termést hoznak, ehhez tápanyagra van szükségük. A talajban lévő tápanyagokat felveszik, tehát ezeket pótolni kell. Ha nem pótoljuk a felhasznált tápanyagokat, akkor a növények fejlődése és ellenálló képessége csökken, ezáltal könnyen megtámadhatja a növényeket a különféle kórokozók és kártevők.

Tápanyagra van szükségük a növényeknek azért is, hogy az időjárás okozta körülményeket is jobban elviseljék. Télen a fagyok, a havazás, és a jégeső okozhat károkat egy legyengült, tápanyag hiányos növény esetében. Nyáron a forróságot és a kánikulát kell elviselniük a növényeknek, mindezen kívül az év további időszakában elő forduló egyéb időjárási körülményeket is el kell viselniük, viharok, jégeső. A tápanyag hiányos növények fagyok esetén könnyebben károsodnak (elfagyás, törés, hasadás), a nyári tartós meleg lombhullást, kiszáradást okozhat, viharos időben a tápanyag hiányos növények eltörhetnek, elhasadhatnak.

tápanyag hiány és tüneteiről a kiemelt részre kattintva olvashat.

Ha a növények rendszeresen  minőségű tápanyaggal vannak ellátva, akkor erősebbek és ellenállóbak, szebbek lesznek. A virágzat, a termés dúsabb nagyobb és szebb lesz.

Milyen a jó minőségű tápanyag?

Olyan a mikró és makró elemeket tartalmaz, amelyek fontosak a növényeknek, természetes alapanyagú növényi és állati eredetű készítmények.

Melyek ezek a mikró és makró elemek?

Nitrogén, Foszfor, Kálium, Magnézium, Kalcium, Kén, Vas, Cink, Réz, Mangán, Bór, Molibdén.

Mikor és hányszor pótoljuk a tápanyagot?

A szerves alapú tápanyagok (folyékony, pellet, granulátum) az év bármely részében alkalmazhatóak. A leghatékonyabb időpontok a kijuttatásra: kora tavasszal és kora ősszel van. A tavasszal kiszórt tápanyag kedvező hatással van a növények (levélzet, virágzat) fejlődésére, és az ellenálló képesség növelésére a kórokozókkal és kártevőkkel szemben. A kora ősszel kiszórt tápanyag pedig felkészíti a növényeket a szélsőséges késő őszi és a téli időjárási körülményekre. Fontos! Tápanyag kiszórása után, gondoskodni kell az öntözésről, annak érdekében, hogy a tápanyag megfelelően oldódjon, hogy a talajba mosódva a növények fel tudják venni.