Télen általában nincs különösebb munka a kertekben. Tartósabb, enyhébb teleken, viszont elvégezhetjük az ősszel esetlegesen elmaradt munkákat.

Az őszi munkákról, az Őszi teendők a díszkertben című írásunkban olvashatsz, a kiemelt részre kattintva.
A téli időszakban, annak ellenére, hogy nincs különösebb teendő, van egy-két dolog, amire érdemes oda figyelni.

Öntözés

Az örökzöld növények, télen is párologtatnak, éppen ezért enyhébb, szárazabb teleken őket is öntözni kell. A téli öntözés könnyen megoldható egy tömlőkocsira felszerelt tömlővel, amit a kerti csapra csatlakoztatunk. Öntözés után víztelenítsük a kerti csapot, a tömlőkocsit tegyük védett, fagymentes helyre.

Az örök zöldek közül különösen figyelni kell a smaragd tuja talaját, mert a gyökérzetük sekélyesen helyezkedik el. Ezért a smaragd tuja különösen érzékeny a vízhiányra. Enyhe, tartósan szárazabb teleken könnyen relatív vízhiány alakulhat ki, ami következtében legyengülhet a smaragd tuja. Az első jele ennek, hogy zöld pikkelylevélzet színe halványul, fakul, amely idővel, megbarnul, elszárad. A száradás mértékétől függően egész ágak száradhatnak el, idővel a teljes tuja is elszáradhat.

A téli relatív vízhiány miatt a legyengült smaragd tuján, tavasszal az időjárás enyhülésével és csapadékossága miatt gombásodás alakulhat ki. A későbbiek folyamán kártevők fertőzhetik meg a tuját, amelyek komoly károkat okozhatnak, akár teljes növény elhalást. A két legveszélyesebb kártevő: boróka szú, tuja szú és a Boróka-tarka díszbogár. Ezek ellen a kártevők ellen csak megelőzésként lehet védekezni, mert befúrják magukat a tujába, ahova a permetszerek nem jutnak el.

A téli teendők közé tartozik, a növények rendszeres ellenőrzése. Rendszeresen figyeljük a növények takarását, ha meglazult, lecsúszott igazítsuk meg. Ellenőrizzük az oszlopos fenyőfélék kötözését, ha elszakadt, cseréljük ki, ha meglazult, kössük újra.

Télen a kertben a járdák, utak, kocsibeállók jegesedésekor csakis környezetbarát szóróanyagot használjunk.