Az alábbi összeállítással segítséget szeretnénk nyújtani abban, hogy mire figyeljünk permetezéskor:

 1. Megfigyelés, előrejelzés alapján döntsük el mikor fogunk permetezni.
 2. Előre figyeljük meg az időjárást. Szélcsendes, csapadékmentes (+2 C – + 30 C) időben permetezzünk.
 3. Készüljünk elő megfelelőképpen. Ha haszon (étkezés célú) növény, medence, tó vagy más egyéb van, például  gyerek játszóka, a permetezés területének közelében takarjuk le. A gyerekjátékokat tegyük el védett helyre, a házi  állatokat zárjuk el, engedjük be a házba vagy vigye el sétálni egy családtag. Ha kerítés közelében permetezünk, és  szomszédunk van -nem üres telek- értesítsük a szomszédot a munkavégzés előtt, megfelelő időben. Használjunk  megfelelő védőfelszerelést.
 4. Ügyeljünk rá, hogy más személyek ne legyenek a kertben permetezéskor.
 5. Permetezés előtt olvassuk el a gyártó által ajánlott használati utasítást és tartsuk be.
 6. Több permetszer együttes használata esetén figyeljünk a keverhetőségre.
 7. Vizes felületű növényeket ne permetezzünk, mert csökken a permetszer hatékonysága.
 8. A permetezést úgy végezzük, hogy a permetszer egyenletesen borítsa a növény minden részét. Magas törzsű, nagy fák permetezését a belső, törzs közelében kezdjük, innen kifelé haladva permetezzünk, végül a külső rész korana részt is permetezzük. Cserje, bokor permetezése estén a belső részbe is dugjuk be a permetező szárát több oldalról.
 9. Permetezéshez mindig megfelelő mennyiségű permetszert használjunk. Ha maradna, még permetszer a tartályban azt mindenképpen fújjuk ki.
 10. Kiürült permetszeres flakonokat, ampullákat kimosva helyezzük a szemétgyűjtőbe.
 11. Megmaradt permetszert megfelelő körülmények között, jól lezárva, valamilyen tartóba (doboz, üveg) helyezve, gyerek elől elzárva tartsuk.
 12. Permetezés után fontos a megfelelő mennyiségű (5-6 dl) alkohol-koffeinmentes folyadék bevitel és alapos tisztálkodás.
 13. A permetezéshez használt védőruhát más ruháktól elkülönítve tároljuk, kertiszerszámos tárolóban, garázsban vagy tároló kamrában.

A témához kapcsolódó, további hasznos írások

Permetezés

Növényvédő szerek

Növényvédő szerek használata